Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Po 35 letech se do Šonova vrací festival věnovaný Václavu Havlovi
banner

Po 35 letech se do Šonova vrací festival věnovaný Václavu Havlovi

René Herzán

Čtvrtek, 3. října 2019

Po 35 letech se do Šonova vrací festival věnovaný Václavu Havlovi

"V roce 1982 jsem se pod tlakem StB musel odstěhovat z Trutnova. Tak jsem se ocitnul v Šonově u Broumova. Již následující rok jsem si pronajal od sousedů statek a udělal tam hudební festival, který StB a VB rozprášila. Tuto sobotu je tomu 35 let a já si opět pronajal to magické místo a opět tento festival věnuji Václavu Havlovi," říká pořadatel akce Stanislav Pitaš. Festival začne v sobotu 6. října 2018 ve 14 hodin. Ti, co byli přítomni na festivalu v Šonově v roce 1983 budou mít 50% slevu.

Hvězdou festivalu budou australští Cash Savage & The Last Drinks, na Broumovsko se vrací také Krucipüsk, který v únoru letošního rohu hráli v undergroundovém klubu Eden. Dále v Šonově vystoupí zpěvák, písničkář a básník Záviš nazývaný Kníže pornofolku, undergroundová formace Prasečí farma z České Skalice a česká psychedelic-rocková skupina The Primitives Group.

Cash Savage & The Last Drinks se do České republiky vrací s novým albem Good Citizens. Šestičlenné uskupení pod vedením rázné zpěvačky a kytaristky Cash Savage mísí country, blues, indie rock a americanu, živé koncerty jsou nesmírnou energickou náloží. A pak jsou tu texty. Tvrdé i intimní, odrážející aktuální témata světového dění i osobního života samotné frontwoman. Good Citizens není ódou na dobráky, ale výpovědí o falešnosti mravokárců a obránců rodinných hodnot, všech těch "dobrých občanů", kteří hází do škatulky menšin vše, co se jim nelíbí. Jako kdyby na životech žen, dětí nebo příslušníků LGBTIQ+ komunity záleželo méně. "Všichni jsme lidé," říká Cash, "což znamená, že jsme součástí problému. A my všichni jsme také součástí řešení."

Dosud vydané singly "Better Than That" a "Pack Animals" svědčí o škodách, které předsudky způsobují. "Nepotřebujete práci, abyste byli dobrým občanem," dodává. "Nemusíte chodit do kostela, abyste byli dobrým občanem. Nemusíte být vdáni za dobrého občana. Ale trocha empatie by neškodila."

Sama Cash pochází z muzikantské rodiny, rodiče byli hudebně činní, jejím strýcem je nedávno zesnulý Conway Savage z The Bad Seeds Nicka Cavea. Od roku 2009 brázdí scénu s kytarou, brzy se přidala sebranka The Last Drinks, uslyšíte bicí, baskytaru, dvě kytary, banjo i housle a především drsně okouzlující hlas samotné Cash.

Cash Savage & The Last Drinks vystoupili s úspěchem na předních českých festivalech - Colours of Ostrava, Rock for People, Metronome, Nouvelle Prague a dalších, kapela letos přijíždí na své dosud nejdelší tuzemské klubové turné. Mezi 6. - 13. říjnem je vedle Šonova zastihnete v pražském Futuru, v Jablonci nad Nisou, Českých Budějovicích, Znojmě a Brně.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)