Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • "Poklady" pokračují druhým koncertem. Ve Vižňově vystoupí Kubelíkovo trio
banner

"Poklady" pokračují druhým koncertem. Ve Vižňově vystoupí Kubelíkovo trio

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pátek, 3. července 2015

"Poklady" pokračují druhým koncertem. Ve Vižňově vystoupí Kubelíkovo trio

V obcích na Broumovsku stojí skvosty sakrální architektury - kostely z dílny Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Na jejich často velmi špatný stav se snaží upozornit hudební festival Za poklady Broumovska. Druhý hudební podvečer desátého festivalového ročníku zavede návštěvníky do kostela sv. Anny ve Vižňově, který bude hostit koncert Kubelíkova tria. Koncert začíná v 18 hodin.

Kubelíkovo trio hraje ve složení Shizuka Ishikawa – housle, Kvita Bilinská – klavír a Karel Fiala – violoncello. Soubor byl založen v roce 1992 na počest houslisty Jana Kubelíka a dirigenta a skladatele Rafaela Kubelíka na základě bezprostředního impulzu, jímž se stal návrat R. Kubelíka z emigrace; trio obohatilo své výkony hudebními i mimohudebními setkáními s ním a získalo jeho souhlas k užití jména Kubelík pro název souboru.

Soubor absolvoval přes tisíc koncertů ve většině evropských zemí, v Asii (zejména v Japonsku), v Jižní Americe a v Jižní Africe; vystoupil v prestižních koncertních sálech (londýnský Wigmore Hall, bonnský Beethovenhaus, telavivské Muzeum-Auditorium, tokijský Opera City Concert Hall, taipejský National Hall ad.). Trio účinkovalo na hudebních festivalech v Montpellier, Tokiu, Dubrovníku, Bejrútu ad. a spolupracovalo s řadou orchestrů (mj. Slovenská filharmonie, Janáčkova filharmonie Ostrava, Filharmonie ve Würtembergu, Kastilský národní symfonický orchestr ad.). V repertoáru tria jsou díla L. van Beethovena, B. Martinů, J. V. H. Voříška, A. N. Čerepnina, A. Dvořáka, B. Smetany, P. I. Čajkovského, S. Rachmaninova. Interpretačním ideálem souboru je dokonalé vyvážení všech tří nástrojů a dosažení jednotného komorního zvuku.

Trio nahrávalo pro firmy EMI – Monitor, Gramofonové závody – Intermedia, EXTON Octavia Records, ADEL. Na kompaktním disku z roku 2007 je zařazeno trio japonského autora Atsuhiko Takenaky, jehož trio považuje za svého "dvorního" autora. Ve světové premiéře uvedl soubor šestici klavírních trií Beethovenova současníka A. Rejchy a klavírní trio A. P. Borodina.

Složení souboru prošlo za více než dvě desetiletí jeho existence jedinou personální změnou: po prvních pěti letech vystřídala Jana Talicha houslistka Shizuka Ishikawa.

Program koncertu

L. van Beethoven
Trio D dur op. 1, č. 3 c moll

Allegro con brio
Andante cantabile con variazioni
Menuetto. Quasi allegro
Finale. Prestissimo

V. Novák
Trio d moll op. 27 „Quasi una ballata"

F. Mendelssohn – Bartholdy
Trio d moll op. 49 č.1

Molto allegro ed agitato
Andante con moto tranquillo
Scherzo – Leggiero e vivace
Finale – Allegro assai appassionato

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)