Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Polický symfonický orchestr hrál podruhé ve Vambeřicích
banner

Polický symfonický orchestr hrál podruhé ve Vambeřicích

Jindřich Horkel

Úterý, 30. května 2017

Polický symfonický orchestr hrál podruhé ve Vambeřicích

V sobotu 27. května uspořádal Police symphony orchestra (dále PSO) na schodech svatyně Matky Boží ve Vambeřicích již druhý koncert. Nová, možná už tradice, vznikla loni dohodou, jak už to bývá, dvou lidí. Radkowského burmistra a polické starostky. Však od Jana Bednarczyka dostala při zahájení Ida Jenková krásnou kytici. Každý, z Police i z orchestru, dobře ví za co.

Když Filip Hořejš "rozbalil" před bazilikou v polských Vambeřicích píseň Goralé, mohli si někteří posluchači myslet, že těch téměř 60 muzikantů je tu jako kulisa. Po první sloce však mávla taktovkou dirigentka Věra Vlčková a každému bylo jasné, že ho čeká velký zážitek.

Letos přišlo snad třikrát více lidí než loni. Bylo "vyprodáno" (vstup zdarma), na schodech vambeřické svatyně nebylo kam šlápnout. A lidé tleskali, dupali, křičeli nadšením. Repertoár byl totiž roztodivný, pestrý, však citlivě vyvážený. Například vedle Starců na chmelu zazněla v houslovém sólu Aničky Novotné s doprovodem orchestru melodie z filmu Schindlerův seznam. Anička, mimochodem už tak mladá, hrála dvakrát s Českou filharmonií a sbírá první místa na všech soutěžích.

Posluchači ocenili i přirozený projev Katky Pastorkové, která svým obdivuhodným výkonem v klarinetovém sólu posluchače opravdu nadzvedla. A tajili dech nejen při písni, kterou se svým neobyčejným muzikálním projevem zazpívala Karolína Soukupová.

Skvělí, výborní byli všichni. Všech téměř 60 mladých muzikantů, kteří tu ve Vambeřicích rozdávali svá srdce. A tak mne napadlo, že kdyby učitelé ZUŠ v Polici nad Metují nebyli tak skromní, byli tu všichni a mohli hrdě stát na podiu vedle svých žáků.
Avšak aby nedošlo k omylu. PSO není školní orchestr, založila jej se svým bratrem před 7 lety Petra Soukupová. Díval jsem se na ni, jak za svými houslemi během koncertu roztávala. Protože Police symphony orchestra v zastoupení všech téměř 60 obdivuhodných muzikantů má další úspěch. Všichni totiž, díky tomu, že přijali životní výzvu a hrají s tímto tělesem, naplňují své mládí tím nejúžasnějším způsobem. Rozdávají radost.

S vděčností v srdci jsme odcházeli mnozí, ne-li všichni, i moderátorka Lucie Peterková. Také na ní bylo vidět, jak i po 7 letech spolupráce nese ty "děti", které mezitím povyrostly, stále ve svém srdci.

A protože poděkovat nestačí, zase přijdeme. Každý koncert je jiný, a tak pokud někdo loni slyšel PSO v pásmu Když se v Polici setmí, byl ve Vambeřicích překvapen. Na podzimním koncertě v Adršpachu Když i skály naslouchají, ještě v červnu v Litomyšli nebo na Žernově se jimi necháme opět unést.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)