Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Polický symfonický orchestr oslavil pět let trvání Novoročním koncertem
banner

Polický symfonický orchestr oslavil pět let trvání Novoročním koncertem

Jindra Horkel

Pondělí, 12. ledna 2015

Polický symfonický orchestr oslavil pět let trvání Novoročním koncertem

V Polici nad Metují oslavili pět let trvání Police Symphony Orchestra (PSO). Hudební událost, která přesahuje hranice regionu. V sále Kolárova divadla, naplněném k prasknutí posluchači, i těmi, kdo pomáhali budovat věhlas Polického symfonického orchestru, zazněl v neděli 11. ledna odpoledne 5. novoroční koncert PSO.

Uběhlo pět let od doby, kdy tenkrát 14letá Petra Soukupová se svým o dva roky starším bratrem Jakubem zvali na první zkoušku. Sháněli muzikanty, přemlouvali, prosili. Kuba svážel otcovým autem po vesnicích zejména Policka ty, co slíbili, ale pak se jim nechtělo. Nikdo nespočítá hodiny obou mladých lidí, ani peníze, které investoval jejich otec, aby bylo na benzín, na rozmnožování not a další nezbytné výdaje.

Patří jim všem dík. Petře Soukupové, Miroslavu Srnovi, a možná ještě dřív tehdejší i dnešní starostce města Idě Jenkové, která přesvědčila zastupitelstvo a společně poskytují "děckám", jak jim šéfdirigent Miroslav Srna říká, zázemí a trvalou podporu. Atmosféra, kterou poličtí dokážou již tradičně svým mladým umělcům vytvořit, byla opět neopakovatelná. Pohoda, noblesa, ale i srdečnost, objetí, radost.

V neděli při koncertě si hudbou i slovem uplynulých pět let připomněli a oslavili. Oslňujícími výkony sólistů Martiny Jiráskové, Elišky Pohnerové, Petry Soukupové, Ivety Suchánkové, Ondřeje Čuhaniče, Josefa Sichrovského, Filipa Hořejše, hosta Kima Rasmussena i Miroslava Srny, skladbami v hudebním aranžmá Václava Hybše, Rudolfa Koudelky, Jakuba Mikundy, Vladimíra Popelky, Jakuba Přibyla či Jana Valty.

Zazněly melodie různých žánrů. Od Jaroslava Ježka, Glena Millera, přes filmové a další, až po lidovou píseň. Moderátorka Lucie Peterková vzpomínala na všechny, kdo orchestru na cestě "nahoru" pomáhali. Mezi jinými i vzácné spolupracovníky. Martu Kubišovou, Ondřeje Rumla, Václava Hybše a další.

Petra Soukupová je stále v čele souboru a vymýšlí nádherné věci, jakou bezpochyby bude i připravovaný Ples v opeře. Tentokrát v Náchodě, protože náchodský Beránek má jediný sál široko daleko, který takovou slávu unese. 14. února si tam bude možno nejen zatančit, ale jako na vídeňském Plese v opeře také poslechnout dobrou hudbu, a jako nikde jinde, nasát radost mládí.

Těleso, kterým dnes PSO je, by pro své vystoupení potřebovalo větší sál. Je sympatické, že uspořádali svůj Novoroční koncert v Polici nad Metují. I když mohl být v Rudolfinu nebo v pražském Obecním domě. Kdyby Pražáci věděli, kdo hraje, bylo by také plno.

Článek k tématu: Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)