Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Polská tvorba na festivalu Za poklady Broumovska
banner

Polská tvorba na festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká, foto archiv festivalu

Pátek, 12. července 2024

Polská tvorba na festivalu Za poklady Broumovska

Díla českých i polských skladatelů představí v sobotu 13. července od 18 hodin v otovickém kostele sv. Barbory polští hudebníci z Cracow Golden Quintet. Dechový kvintet Wojciecha Kilara a zřídka uváděné dílo polsko-amerického skladatele Roberta Muczynského, zkombinují umělci se skladbami domácích autorů. V roce české hudby zazní na Broumovsku Dvořákův Americký kvartet v úpravě pro dechové kvinteto a Foersterův Dechový kvintet. Koncert se koná pod záštitou Velvyslanectví Polska a dobrovolné vstupné podpoří opravy místních kostelů.

Spolupráce s polskými umělci nesmí na festivalu Za poklady Broumovska, a na koncertě v Otovicích, který se koná téměř na hranicích s Polskem, chybět. Mladý soubor Cracow Golden Quintet reprezentuje i v názvu místo, odkud pochází, a přiváží na Broumovsko nejen polskou hudbu, která je v Čechách stále poměrně neznámá, ale i díla českých autorů.

Cracow Golden Quintet založený v roce 2015 si rychle vydobyl ve světě komorní hudby dobré jméno. Kromě klasického repertoáru se zaměřuje především na uvádění soudobé polské hudby, premiérovali a nahráli řadu současných polských autorů. Mladí hudebníci vystupují v tomto složení: Natalia Jarząbek – flétna, Kamil Kuc – hoboj, Tomasz Sowa – klarinet, Konrad Gołda – lesní roh a Małgorzata Wygoda – fagot.

Program koncertu:

Wojciech Kilar: Dechový kvintet

Josef Bohuslav Foerster: Dechový kvintet D dur op. 95

Robert Muczynski: Movements pro dechový kvintet op. 16 

Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet F dur „Americký“, úprava pro dechový kvintet

 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)