Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Poslední květnový pátek patřil Noci kostelů
banner

Poslední květnový pátek patřil Noci kostelů

Jitka Exnerová

Úterý, 29. května 2018

Poslední květnový pátek patřil Noci kostelů

oslední květnový pátek patřil Noci kostelů. V letošním roce jste mohli navštívit 1 493 kostelů a modliteben, které nabídly celou škálu zážitků, především duchovně-hudebních. Město Broumov se k této akci připojuje již tradičně a nabídlo nejen místním občanům, ale i turistům nevšední kulturní zážitek.

Zájemci měli možnost zhlédnout a zaposlouchat se do líbivých tónů hned na čtyřech místech. Vystoupení žáků základní umělecké školy odstartovalo Noc kostelů v Husově sboru.

Trio Braunensis, ve složení Michaela Jeklová – soprán, Štěpán Přibyl – trubka a Ladislav Šikut - varhany, mají ve svém repertoáru převážně hudbu barokní, klasickou a romantickou. Trio vystoupilo v kostele sv. Ducha.

Kostelem sv. Václava se linuly smyčcové sonáty barokních autorů, jako byly: Händel, Bach, Lotti a další v podání souboru ARCHI CAELESTI a hosta. Soubor tvoří členka orchestru Národního divadla Marie Mátlová, která se narodila do hudební rodiny jako šestá a nejmladší dcera dirigenta a sbormistra prof. Lubomíra Mátla. V současné době působí jako asistentka koncertního mistra Národního divadla a věnuje se druhému magisterskému studiu pod vedením Leoše Čepického na pražské HAMU. Další členkou Národního divadla, která se představila ve hře na violu, byla Kamila Puteany. Ženské uskupení doplňoval Zdeněk Klauda, ve hře na cembalo.

Srdcem farnosti je kostel sv. Petra a Pavla, který se stal poslední zastávkou při letošním putování Noci kostelů. Recitál smíšeného pěveckého sboru Stěnavan byl věnován k výročí P. Sigismunda Boušky. Součástí koncertu bylo i absolventské vystoupení Jana Vodochodského.

Průvodcem večera byl farář P. ThLic. Martin Lanži, pod jehož patronací jsou broumovské kostely. Děkujeme za vaši přízeň při letošním ročníku této celorepublikové akce a za vaše finanční příspěvky na naše broumovské barokní skvosty.

Foto Kamila Lupoměská

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)