Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Posluchači připravili Police Symphony Orchestra v Polici nad Metují bouřlivé ovace
banner

Posluchači připravili Police Symphony Orchestra v Polici nad Metují bouřlivé ovace

Jindřich Horkel

Úterý, 10. ledna 2012

Posluchači připravili Police Symphony Orchestra v Polici nad Metují bouřlivé ovace

Polický symfonický orchestr ukončil v Polici nad Metují sérii koncertů, které se konaly od začátku Adventu přes Nový rok. Koncert v Kollárově divadle, v neděli 8. ledna odpoledne, dirigovali Miroslav Srna a Jakub Mikunda, moderovala s vtipem, šarmem a sympatickou pohotovostí Lucie Peterková. Mezi muzikanty převažovali mladí a na pohled i velmi mladí lidé, mnozí žáci místní Základní umělecké školy, která má výborné renomé i v zahraničí. Tu a tam bylo vidět i starší muzikanty.

Police Symphony Orchestra založili v roce 2010 dva mladí sourozenci. Dnes 16letá Petra Soukupová, studentka gymnázia v Broumově, která také v orchestru hraje jako první houslistka, a její 19letý bratr, Kuba Soukup, který dostudoval Lesnickou školu ve Svobodě nad Úpou a v orchestru sedá u „bicích".

Na repertoáru byly převážně známé skladby rockové, popové, melodie z filmů a řada populárních melodií v nápaditém a originálním aranžmá Vladimíra Popelky, Jakuba Mikundy, Václava Hybše, Rudolfa Koudelky a Jana Valty. Prvému ze jmenovaných předali na koncertě dirigent orchestru Miroslav Srna a Petra Soukupová k jeho 80. narozeninám poukázku na let balónem v doprovodu známého dirigenta, polického rodáka Václava Hybše. A jak s humorem řekl dirigent orchestru „dali jsme vám za doprovod i starostku Police, Idu Jenkovou, kdyby vás vítr zavál do Polska, tak aby vás z toho dostala a vrátili jste se".

Police nad Metují je nevelké město. Lidé se tam většinou znají. V orchestru však nebyl nikdo „cizí", i když je složen z hráčů z celého Náchodska a jsou zde i tací, kteří přijíždějí za hudbou z Orlických hor či z Prahy. A všichni muzikanti jsou mladí. Nepochybně duchem, jak prokázali na tomto koncertě. Atmosféra nadšení, se kterým hráli, lehkost vedení orchestru a stálý úsměv na rtech obou dirigentů, se šířily mezi posluchači a vytvářely i v hledišti příjemnou atmosféru. Takže dirigentův příchod před orchestr po přestávce v převleku Obelixe (známé postavy z francouzského komiksu Asterix), přijalo hlediště pobaveným potleskem. Jeho následné dirigování celým tělem, včetně kroucení mohutně vycpaným pozadím v taktu hudby, posluchače rozveselilo, tu a tam se ozýval smích.

Příjemným zpestřením a uměleckým oživením koncertu bylo vokální vystoupení sólistů. Zpěvačky Ivety Suchánkové, jejíž soprán rozechvěl vzduch v zaplněném sále divadla, Kočkodana ze Zlíčka Ondřeje Čuhaniče, který nejprve parodoval Toma Johnse a pak „svým" příjemným hlasem zazpíval známou „Lady Karneval". Radek Navrátil zazpíval píseň Feeling good.

Tak téměř dvouhodinový koncert, dřív než se posluchači nadáli, pomalu končil. Na závěr se na pódiu objevily starostka města Ida Jenková a ředitelka místního kulturního centra Pellyho domy Lenka Slavíková. Starostka poděkovala, podobně jako později dirigent orchestru Miroslav Srna, přítomným za podporu i za to, jak byli skvělé publikum. Popřála všem občanům do nového roku jen dobré, pevné zdraví a spolu s Lenkou Slavíkovou a oběma dirigenty připila z obrovských číší na nový rok.

Pak již následoval závěrečný potlesk, který přešel v bouřlivé ovace nadšeného publika, kdy celý sál povstal a ve stoje odměňoval potleskem výkony orchestru, dirigenta, moderátorky, skvělé aranžmá a v neposlední řadě práci zvukaře Michala Kopsy, který dokázal i náročné situace přenosu sól několika nástrojů současně, bez jediného zaváhaní zpracovat, a umožnil tak posluchačům výborný poslech.

Nakonec „vynucené" přídavky. Směs melodií opět v originálním, líbezném aranžmá, třeba skladba „Škoda lásky" v dixielandové úpravě, potom ještě trochu jazzu. A protože sál opět vstával a tleskal, musel dirigent přítomné ujistit, že všichni už předvedli vše, co stačili nacvičit a pokynem ruky doslova vyhnal muzikanty do zákulisí. Jinak hrozilo, že se diváci nerozejdou. Posluchači si z koncertu odnášeli skutečně ty nejlepší dojmy, jak bylo slyšet po koncertě docela nahlas u šaten i na chodbách divadla.

Orchestr Police Symphony Orchestra pořádá další koncert tuto sobotu 14. ledna v divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci.

 

Foto Martin Kábrt a autor

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)