Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Povedený bluesrockový dýchánek
banner

Povedený bluesrockový dýchánek

Petr Štěpnička

Neděle, 21. června 2020

Povedený bluesrockový dýchánek

V pátek 19. června se v broumovském klubu Eden konala další mimořádná akce. Do naší kotliny zavítala kapela, která vzdává hold Gary Mooreovi, a v jejímž středu nestojí nikdo jiný, nežli syn tohoto ikonického kytaristy. Bylo tedy evidentní, že se daný večer ponese v bluesrockovém duchu, což ještě umocnila předkapela Blues Mystery.

A jak se mohla zhruba stovka diváků přesvědčit hned po několika tónech, tato parta má žánr vepsaný nejen ve svém názvu, ale hlavně v krvi. Co předváděl trutnovský kvintet na pódiu bylo jedním slovem strhující, a pokud snad pro někoho byl bluesrockový žánr malou neznámou, tuzemské těleso mu začalo tajemství a vnady daného stylu mistrovským způsobem odhalovat. Instrumentální výkony byly předvedeny s chirurgickou přesností a sledování jednotlivých hudebníků se stalo - i díky opět naprosto preciznímu ozvučení - bezmála filmovým zážitkem. Frontman Radek Kalenský vše okořenil jistým vokálním výkonem a výsledkem bylo další nezapomenutelné vystoupení, jež si klub Eden - respektive jeho principál Stanislav Pitaš - mohl připsat na svůj již notně bohatý seznam.

Po pauze, kterou mnohdy vyplňovaly uznalé debaty návštěvníků, nastoupila na scénu tributní kapela. Obecenstvo ihned zaujal charismatický, bezmála dvoumetrový frontman, jehož si Jack Moore "vyhlédl" - společně se zbytkem osazenstva - v sousedním Polsku. Zpěvák Szymon Pejski si brzy vynutil spolupráci obecenstva, když jej opakovaně a úspěšně pobízel pokynem "make some noise!". Ani bluesrockový set této kapely nepostrádal kvalitu, oproti tuzemské formaci šlo ale přece jenom více o "zábavový", nežli umělecký charakter vystoupení. Divákům to ale pranic nevadilo, naopak se začal zahušťovat prostor těsně pod pódiem, stejně jako počet pohybujících se - a mnohdy vyloženě "pařících" - osob. V tomto ohledu nejvíce zabíraly rytmicky zdynamizované songy, většina produkce se nicméně nesla v pohodové, často i poprockové rovině.

Když pak závěr vystoupení vygradoval v podobě dlouhé sólující pasáže, kterou nadnášely melodramaticky teskné a nasládle vyklenuté kytarové linky, odměnilo publikum kapelu spokojeným křičením a upřímným aplausem. Páteční večer se povedl a dá se předpokládat, že většina diváků návštěvy Edenu ani v nejmenším nelitovala.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)