Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Pražské jazzové sexteto a Alfred Strejček míří do Božanova
banner

Pražské jazzové sexteto a Alfred Strejček míří do Božanova

Markéta Hlavicová

Čtvrtek, 1. ledna 1970

Pražské jazzové sexteto a Alfred Strejček míří do Božanova

Předposlední koncert sedmého ročníku festivalu Za poklady Broumovska bude hostit kostel sv. Maří Magdalény v Božanově. Pražské jazzové sexteto představí jazzovou svitu Cronica Domus Sarensis zkomponovanou k sedmistému výročí sepsání Kroniky kláštera žďárského cisterciáckým mnichem Jindřichem Řezbářem. Atmosféru dokreslí texty z uvedené kroniky a citáty z Evangelia sv. Matouše v podání herce Alfreda Strejčka. Devátý festivalový koncert se koná v sobotu 25. srpna od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Jazzovou svitu Cronica Domus Sarensis o sedmi částech složil Petr Kořínek, umělecký vedoucí Pražského jazzového sexteta. Téma čerpá ze zmíněné kroniky, která je jednou z nejstarších na území našeho státu. Použité texty zpracované Jindřichem Řezbářem jsou částečně autentické úryvky z kroniky, částečně citáty z Evangelia sv. Matouše.

Autor hudby Petr Kořínek čerpá z dobově věrného výraziva, celým dílem se ale prolíná jazzová hudba, ať už jde o typicky jazzové frázování, souhru a tah rytmické skupiny nebo improvizaci všech hudebníků sexteta. Výsledek lze zařadit do kategorie komorní (jazzové) hudby. Členové souboru Pražské jazzové sexteto reprezentují uměleckou špičku na české i mezinárodní jazzové scéně. Stejně tak Alfred Strejček je už řadu let vnímán jako skvělý herec, recitátor, iniciátor a autor mnoha uměleckých projektů. Premiéra Kroniky kláštera žďárského byla provedena v roce 2000 v poutním kostele Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Pražské jazzové sexteto - David Fárek (saxofony), Štěpánka Balcarová (trubka, křídlovka), Svatopluk Košvanec (trombon), Radek Krampl (vibrafon), Jan Linhart (bicí), Petr Kořínek (kontrabas, umělecký vedoucí).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)