Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Před námi je závěrečný koncert festivalu Za poklady Broumovska
banner

Před námi je závěrečný koncert festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká, foto archiv ZPB

Čtvrtek, 25. srpna 2022

Před námi je závěrečný koncert festivalu Za poklady Broumovska

17. ročník festivalu Za poklady Broumovska míří do finále. Závěrečný koncert zavede festivalové publikum do kostela sv. Barbory v Otovicích, kde v sobotu 27. srpna vystoupí Orchestr Beliczay s hornistkou Zuzanou Rzounkovou, klarinetistou Milanem Polákem a klavíristkou Janou Goliášovou. Na dny 26. a 27. srpna také festival připravuje Festivalové finále s prohlídkami, koncerty a divadelními představeními pro děti v broumovském klášteře. 

Téma širšího dialogu zarezonuje na závěrečném koncertě 17. ročníku festivalu Za poklady Broumovska v otovickém kostele sv. Barbory v sobotu 27. srpna od 18 hodin. Prolne se do spolupráce nejbližších sousedů v podání smyčcového orchestru Beliczay (Slovensko, Maďarsko) s domácími sólisty (ČR, Slovensko: Zuzana Rzounková – lesní roh, Milan Polák – klarinet, Jana Goliášová – klavír) v provedení skladby polského soudobého skladatele Mikolaje Góreckého (Polsko).

Komorní smyčcový orchestr Beliczay je mladé těleso založené v roce 2018. Je složený z předních umělců slovenské a maďarské národnosti, kteří působí v nejvýznamnějších slovenských orchestrech jako Slovenská filharmonie, Orchestr SRO, nebo Slovenské Národní divadlo. Nese jméno slovenského skladatele Júliusa von Beliczaye. Uměleckým vedoucím souboru je Jozef Horváth, koncertní mistr SF. Vstupné dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc kostelům.

Program koncertu:

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento D dur K 136

Johann Sebastian Bach: Air

Mikolaj Górecki: Trio Concerto op. 42 pro klarinet, lesní roh, klavír a smyčce *festivalová premiéra

Energico – Deciso – Lento espressivo

Petr Iljič Čajkovskij: Serenáda pro smyčce C dur op. 48

Ve dnech 26. a 27. 8. plánuje festival pokračovat v nastaveném experimentu z minulého roku v podobě Festivalového finále. Koncentrovaný dvoudenní doprovodný program představí regionální umělce v různých akustikách a prostředích, které nabízí areál broumovského kláštera (kostel sv. Vojtěcha, klášterní zahrada, Café Dientzenhofer). Hudební program v podobě vystoupení formace Maerlin doplní profesionálními divadelními představeními pro děti v podání Naivního divadla Liberec a prohlídkami kláštera spojenými s hudebním vystoupením Tria Braunensis zaměřenými na otisky barokního umění v broumovském klášteře, včetně prohlídky refektáře, knihovny s mnoha vzácnými tisky a barokního kostela sv. Vojtěcha. Podrobnosti k programu je možné najít na www.zapoklady.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)