Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Přední český klavírista František Malý a Stamicovo kvarteto představí další etapu dějin české hudby
banner

Přední český klavírista František Malý a Stamicovo kvarteto představí další etapu dějin české hudby

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Úterý, 12. srpna 2014

Přední český klavírista František Malý a Stamicovo kvarteto představí další etapu dějin české hudby

Přední český klavírista František Malý a Stamicovo kvarteto provedou návštěvníky festivalu Za poklady Broumovska další etapou dějin české hudby, do kterých nechávají festivalové hudební podvečery posluchačům nahlédnout u příležitosti Roku české hudby. Osmý koncert zavede v sobotu 16. srpna návštěvníky festivalu do kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích. Koncert začíná v 18 hodin a vstupné je dobrovolné.

Stamicovo kvarteto (Jindřich Pardera – housle, Josef Kekula – housle, Jan Pěruška - viola
Petr Hejný – violoncello) započalo svoji kariéru koncertem v Zrcadlové kapli pražského Klementina v září roku 1985. Během své existence dosáhlo mnoha vynikajících úspěchů doma i v zahraničí a patří mezi reprezentativní soubory české kvartetní školy. Vloni koncertovalo Stamicovo kvateto na festivalu Za poklady Broumovska s houslistou Josefem Špačkem, tentokrát se společně se Stamicovci představí přední český klavírista František Malý (*1948). Jako laureát mnoha mezinárodních soutěží (Bolzano, Paříž, Seregno aj.) vystupuje v řadě evropských zemí a spolupracuje s mnoha českými i zahraničními orchestry.

Program koncertu:

Leoš Janáček: Smyčcový kvartet č. 2, Listy důvěrné
1. Andante
2. Adagio
3. Moderato
4. Allegro

Josef Suk: Klavírní kvintet g moll, op. 8
1. Allegro energico
2. Adagio (Religioso)
3. Scherzo (Presto)
4. Finale. Allegro noc fuoco

Stamicovo kvarteto se během své mnohaleté kariéry představilo na více než osmdesáti nosičích tuzemských i mezinárodních nahrávacích společností, získalo řadu ocenění a počet koncertních vystoupení vysoko přesáhl počet 2000. V současné době se soubor věnuje svým nahrávacím a koncertním projektům, jako je např. kompletní nahrávka smyčcových kvartetů J. B. Foerstera pro Supraphon (oceněno jako nahrávka měsíce listopadu 2010 časopisem Diapason), či projekt kompletní nahrávky a koncertního provedení smyčcových kvartetů významné představitelky současné hudby, S. A. Gubaiduliny.

Tato nahrávka pro firmu Supraphon obdržela v roce 2012 ocenění IRR Outstanding, jako tip měsíce března londýnského časopisu IRR (International Recording Review), který je považován za jednoho z nejnezávislejších hudebních recenzentů.

Stejně tak ocenění Tip editora se dostalo této nahrávce v červnovém vydání časopisu Harmonie. Nelze přehlédnout ani pozornost, kterou soubor stále věnuje provádění děl starých českých mistrů, např. formou live záznamů děl Antonína Stamice, bratrů Vranických či Fr. Kramáře. V letošním roce soubor též natočil v novodobé premiéře cellové kvintety Antonína Vranického pro Český rozhlas. Jak již bylo řečeno, stranou nezůstávají ani nové tituly soudobé hudby. V roce 2012 soubor uvedl v premiéře 5. smyčcový kvartet Ivana Kurze a smyčcový kvartet novozélandské skladatelky Gillian Whitehead. V rámci koncertních aktivit soubor nedávno navštívil např. Japonsko či Kammermuzik Bodensee Festival, vystoupí v Německu a Švýcarsku, na koncertech v rámci Festivalu EuroArt Praha při spolupráci s mladými úspěšnými hudebníky či na Stamicových slavnostech v Havlíčkově Brodě.

Přední český klavírista František Malý absolvoval pražskou Akademii múzických umění, kde dnes padagogicky působí. Jako laureát mnoha mezinárodních soutěží vystupuje v řadě evropských zemí a spolupracuje s mnoha českými i zahraničními orchestry. Z jeho nahrávek jmenujme především chopinovský recitál pro Panton.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)