Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Při druhém koncertu festivalu Za poklady Broumovska zahraje Janáčkovo kvarteto
banner

Při druhém koncertu festivalu Za poklady Broumovska zahraje Janáčkovo kvarteto

René Herzán

Čtvrtek, 5. července 2018

Při druhém koncertu festivalu Za poklady Broumovska zahraje Janáčkovo kvarteto

V sobotu 7. července v 18 hodin vystoupí v kostele sv. Markéty v Šonově slavné Janáčkovo kvarteto, které vloni oslavilo sedmdesát let své existence. Miloš Vacek, Richard Kružík, Jan Řezníček a Břetislav Vybíral představí posluchačům Smyčcový kvartet č. 17 F dur op. 135 Ludwiga van Beethovena a Smyčcový kvartet č. 2 Listy důvěrné Leoše Janáčka.

Janáčkovo kvarteto vzniklo na brněnské konzervatoři v roce 1947 z řad studentů. Rychlým zráním a zejména vynikající interpretací děl Leoše Janáčka získal soubor právo nazývat se jménem svého milovaného autora. V roce 1955 podniklo Janáčkovo kvarteto ve složení Jiří Trávníček, Adolf Sýkora, Jiří Kratochvíl a Karel Krafka první zahraniční turné a po několika létech pokryla činnost souboru už všechny světadíly. Janáčkovo kvarteto úspěšně reprezentovalo česko – moravskou interpretační tradici v pětapadesáti státech a na významných světových festivalech, což navodilo zájem proslulých nahrávacích společností o spolupráci.

Z bohaté diskografie souboru byly dva tituly oceněny Grand Prix de l´Akadémie de Charles Gross a jeden byl poctěn cenou Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Více než sedmdesátiletá umělecká činnost souboru si vynutila postupné změny v obsazení, ale interpretační kánon a expresivní projev zůstávají tradičním obrazem hry Janáčkova kvarteta.

Janáčkovo kvarteto:

Miloš Vacek, 1. housle
Richard Kružík, 2. housle
Jan Řezníček, viola
Břetislav Vybíral, violoncello

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)