Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Při koncertním benefičním turné po nádražích muzikanti z Police Symphony Orchestra vybrali pro Plešouny přes sto tisíc korun
banner

Při koncertním benefičním turné po nádražích muzikanti z Police Symphony Orchestra vybrali pro Plešouny přes sto tisíc korun

Lucie Peterková

Středa, 2. září 2020

Při koncertním benefičním turné po nádražích muzikanti z Police Symphony Orchestra vybrali pro Plešouny přes sto tisíc korun

Mladí hudebníci z Police nad Metují, kteří si říkají Police Symphony Orchestra, na sklonku prázdnin absolvovali sérii neobvyklých koncertů ve vybraných nádražních budovách. Zázemí a generální partnerství neobvyklému benefičnímu projektu poskytla Správa železnic. Celkem šestkrát ve třech dnech tak zněla živá hudba nádražími v Plzni, v Pardubicích a nakonec v Praze.

"Velmi oceňuji počin hudebníků z Police Symphony Orchestra. Vybraná částka pak svědčí o tom, že jejich hudba ve spojení s dobrým skutkem veřejnost nadchla. Jsem rád, že Správa železnic mohla být jako generální partner součástí těchto koncertů," uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Benefiční turné vyneslo na dobrovolných příspěvcích přesně 106.300 korun českých a 56,10 EUR. Tyto peníze orchestr věnuje projektu Plešouni (www.plesouni.com) výtvarnice Elišky Podzimkové. Ta připravuje se svým týmem animovaný seriál, který pomůže novým pacientům na dětské onkologii získat odvahu pro boj s těžkou diagnózou a připraví je na průběh léčby.

"Já upřímně řečeno nevím, jestli existuje krásnější způsob, jak vybírat peníze na seriál Plešouni, než je propojení s touhle bandou nadšenců," raduje se z výsledku sbírky Eliška Podzimková, kterou s orchestrem spojuje ohromná chuť pomáhat. "Když pak stojíte před hrajícím orchestrem, jehož energie vás div neodfoukne pryč a na tvářích všech účinkujících je obrovský úsměv a radost, tak vás to absolutně dojímá. Vybrané peníze momentálně využijeme na vývoj scénářů a animační testy, které nám moc pomůžou v práci do budoucna. PSO, moc vám ještě jednou a z celého srdce děkuju! Jste neuvěřitelní!," vzkazuje za Plešouny výtvarnice Podzimková.

Hudebníci z Police Symphony Orchestra připravili pro každý koncert originální program, složený převážně ze současné hudby upravené na míru pro více než šedesátku mladých muzikantů. Pod taktovkou Joela Hány vystoupili také sólisté Karolína Soukupová, Jan Sklenář a Karel Telecký. Jako host pak čtyři koncerty ozdobila muzikálová zpěvačka a herečka Vendula Příhodová, která s orchestrem příležitostně spolupracuje.

Orchestr letos zužitkoval zkušenosti z minulého roku, kdy podnikl podobné turné poprvé, vysvětluje za orchestr David Ostružár: "Myslím, že se nám podařilo proměnit nádražní haly v neobvyklé koncertní sály s atmosférou Monmartru, swingové tančírny, ale i rozjetého mejdanu. Ukázali jsme, že symfonický orchestr nejsou jen lidé ve fraku, a že symfonická hudba není jen hudbou z per klasických velikánů. Navíc je skvělé, že jsme mohli opět pomoci dobré věci tím, co nás nejvíce baví."

V rámci turné pak v pátek (28. 8.) odehrálo těleso ze sálu hradecké filharmonie ještě "Koncert pro jiné myšlenky", který živě přenášel Český rozhlas Radiožurnál.

Ani na začátku školního roku nebudou mladí muzikanti zahálet. Už v neděli 6. září 2020 chystají akci s názvem Sousedská. Půjde o setkání s přáteli a sousedy v domovské Polici nad Metují. Na Masarykově náměstí a pod širým nebem připravují od 18 hodin další netradiční koncert. Ten zahájí multižánrový hudebník s kytarou IBY POP.

"Vezměte babičky, dědy, maminky, tatínky nebo kamarády, popadněte piknikové koše třeba s buchtou nebo dobrou večeří, a přijďte si užít nedělní podvečer ve společnosti PSO. Na místě budou zajištěna místa k sezení i stoly ke společnému hodování a pro milovníky chladných moků i stánek s pitím. Aby každé oko dohlédlo a každé ucho slyšelo, budeme hrát z pódia a celé náměstí tak přetvoříme ve velký amfiteátr!," vzkazují muzikanti z Police Symphony Orchestra. V plánu je také společný táborák, takže nástroje s sebou, aby mohly polickým náměstím znít staré dobré trampské hity, prostor bude ale i pro autorské kousky. Dobrovolné vstupné poputuje na opravu dalších prostorů kláštera v Polici nad Metují, který byl vždy srdcem regionu a PSO hodlá dlouhodobě pomáhat s jeho obnovou. V případě špatného počasí se koncert nekoná.

Foto Michal Bareš a Ivan Krejza

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)