Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Příběhy, které mohou hojit staré rány
banner

Příběhy, které mohou hojit staré rány

Michaela Mašková, foto Martin Myslivec

Středa, 22. května 2024

Příběhy, které mohou hojit staré rány

Milovníci folku, krajiny a silných příběhů si přijdou na své v pátek 24. 5. v Soulkostele. Vystoupí zde hudebník Petr Linhart, dlouholetý předák Majerových brzdových tabulek, a duo Hmlisto. To tvoří písničkářka Veronika Kicková se svým synem Jánem. Večer doplní ještě další dva interpreti.

Soulkostel usazený na okraji lesa pod vysokým srázem na samé hranici s Polskem se zdá být jako ideální místo pro vystoupení Petra Linharta s duem Hmlisto. Kde jinde by měly zaznít příběhy ze Sudet, z hor, z minulosti…

Neobyčejné duo matky Veroniky a syna Jána Kickových z horské samoty pod Vtáčnikem ve své tvorbě kombinuje současné písničkářství s vlivy autentického karpatského folkloru i rockové hudby. Petr Linhart je písničkář, poutník, milovník krajin a příběhů míst. Mimo jiné také milovník Sudet, který svůj žánr označuje jako landscape folk. Tyto muzikanty svedla dohromady touha vyprávět silné příběhy, jež je dovedla až ke společnému albu s názvem Československá. To nahlíží jak na českou, tak slovenskou minulost a v roce 2022 získalo cenu slovenského Rádia FM Radio_Head Awards.

„Ta majestátní ozvěna, šeptala mi do písní, ty utekla si ze Sudet, utekla si ze Sudet, před pocitem viny…“ zpívá Veronika Kicková ve skladbě Ozvěna a Petr Linhart jí v ní dále odpovídá: „Vyprávím jen příběhy, snad mohou hojit rány. Na duši téhle krajiny, na tváři věčné panny…“ Srdce i duši posluchačů pak zasahují i další skladby z alba Československá, přičemž k nejvýraznějším patří asi píseň Jáchymov, ale i jiné, které neopomíjejí dramatičnost typickou právě pro staré lidové písně. „Modlitby strachu a povinností, aj kat už dokončil svoji práci…“ zpívá se například ve skladbě Vidina. Na pátečním koncertě zazní písně jak z alba Československá, tak další skladby Petra Linharta. Pravidelní návštěvníci vystoupení muzikanta Arana Epochala, který ve svém hudebním projevu stále více inklinuje k vykreslování krajiny a prožitek z ní, jistě ocení informaci, že právě Petr Linhart patří k jeho oblíbeným vypravěčům příběhů spojených se zemí...

V pátek vystoupí v Soulkostele také písničkář Tomáš Toman z Krkonoš, který nahlíží do současné i minulé tváře svého kraje. V Soulkostele představí nové album O duších a lidech. Písně líčí osudy vysídlených obcí na Trutnovsku a jejich obyvatel – od pradávných prospektorů přes generace horských hospodářů až po nové osadníky po roce 1945. Tomáše Tomana na kytaru doprovodí člen Hmlista Ján Kicko, který se též podílel na nahrávání alba.

Spolu s českými a slovenskými muzikanty se představí ještě Patrick Keenan a kapela The Winter Sounds. Skupina z americké Georgie je toho času rozprostřena mezi USA a Českou republikou, kde její frontman Patrick Keenan nyní žije. V Soulkostele představí svoji tvorbu, inspirovanou literárním hnutím solarpunk.

Koncert začíná v 19 hodin a vstupné na místě je 200 korun. A nezapomeňte, bačkůrky sebou. A kdo by se pak bál sám v noci domů, může na místě přespat ve spacáku.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)