Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Promenádní koncert v parku Alejka byl zároveň výzvou k jeho ochraně
banner

Promenádní koncert v parku Alejka byl zároveň výzvou k jeho ochraně

René Herzán

Čtvrtek, 9. května 2013

Promenádní koncert v parku Alejka byl zároveň výzvou k jeho ochraně

Středeční sváteční Promenádní koncert v parku Alejka v Broumově s dechovou hudbou Broumovanka byl zároveň výzvou veřejnosti na ochranu parku.

V letech 2007 až 2010 Město Broumov zrealizovalo komplexní obnovu celého parku, a to díky významné podpoře Nadace Proměny. K tvorbě architektonického návrhu i v průběhu samotné realizace byla přizývána broumovská veřejnost. Lidé rozhodovali o obnově aleje, podíleli se na výběru druhu stromu pro nové stromořadí, pátrali po historii Alejky a řadou doprovodných akcí oživili prostor před proměnou. Děti z místních škol tvořily návrhy mobiliáře, vymýšlely příběhy o Alejce a pomáhaly s výsadbou nové jírovcové aleje.

"Bohužel se mezi námi našli i méně zodpovědní, kteří ničí mobiliář nebo nechávají své psy volně pobíhat a ničit výsadby. Proto se stalo, že z důvodu negativního působení psí moči došlo ke zničení dvou jírovců v aleji. Tyto dva poškozené stromy budou nahrazeny novými, které budou vysazeny v pondělí s dětmi ze ZŠ Hradební. Jeden ze stromů bude pod patronátem broumovského svazu žen a seniorů, druhý pod patronátem dětí školy. U každého z nich bude provizorní cedulka s touto informací," zdůvodnila výzvu k veřejnosti Marcela Žouželková z Odboru životního prostředí Městského úřadu v Broumově.

"Pomozte nám toto výjimečné místo zachovat tak, aby i nadále mohlo sloužit široké veřejnosti. Právě váš zájem je důležitý," dodala Eva Novotná z Českého svazu žen Broumov, který výzvu přečetla.

Alejka je nejstarší městský park v Broumově. Byl založen již na počátku 19. století, a to na místě bývalých parkánů. Park získal své jméno díky jírovcové aleji lemující hlavní promenádu v jeho horní části. První stromořadí zde bylo vysazeno v letech 1814-1815 a ve svých pamětech ho zmiňuje i spisovatel Alois Jirásek, který studoval na zdejším gymnáziu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)