Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • První letní koncert festivalu Za poklady Broumovska představil v Broumově pozdně barokní hru v podání Národního divadla
banner

První letní koncert festivalu Za poklady Broumovska představil v Broumově pozdně barokní hru v podání Národního divadla

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 1. července 2019

První letní koncert festivalu Za poklady Broumovska představil v Broumově pozdně barokní hru v podání Národního divadla

V sobotu 29. června se poprvé rozezněla slavnostní znělka festivalu Za poklady Broumovska. V klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově přivítala sólisty a orchestr Národního divadla v Praze, spolu s místním pěveckým sborem Amicitia ZUŠ Broumov.

Interpreti přivezli do zcela zaplněného kostela sv. Vojtěcha obnovenou premiéru školské hry benediktinského kněze Augustina Šenkýře Dies Numini et Principi, která vznikla ve 2. polovině 18. století na objednávku broumovského kláštera. Koncert, jehož formát zazněl od prosince ve druhé repríze, si do Broumova přišlo vyslechnout 319 posluchačů, kteří přispěli dobrovolným vstupným v celkové částce 21.558 korun.

"Od nastudování uplynul skoro půlrok, takže jsme měli možnost poslechnout si nahrávky z předchozích dvou provedení a korigovat některé nápady, abychom se co nejvíce přiblížili optimální interpretaci. A myslím, že tady v Broumově to vyšlo velmi blízko optimu. Měli jsme i možnost se na zkoušce aklimatizovat, zvyknout si na akustiku. Já konkrétně jsem tu byl již podruhé, takže jsem věděl, do jakého prostoru jdu a musím říct, že kromě těchto objektivních skutečností je tu opravdu cítit genius loci a nesmírně milé a řekněme hudbychtivé publikum, které jde vstřebávat poselství hudby, nikoliv z nějakého sociálně prestižního důvodu, a to je vždycky nesmírně cítit a inspiruje to k výkonu," uvedl dirigent Zdeněk Klauda.

Foto David Antoš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)