Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • První polovinu festivalu Za poklady Broumovska dovrší koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují
banner

První polovinu festivalu Za poklady Broumovska dovrší koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 27. července 2017

První polovinu festivalu Za poklady Broumovska dovrší koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují

První festivalovou polovinu dovrší pátým koncertem v sobotu 29. července mladí talentovaní interpreti Marek Kozák a Matouš Pěruška, kteří od 18 hodin vystoupí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují.

Laureát Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a semifinalista Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě Marek Kozák (1993) je v současné době posluchačem klavírní třídy prof. Ivana Klánského na HAMU v Praze. Mimořádné nadání projevil Marek Kozák už ve čtyřech letech, kdy začal navštěvovat Základní uměleckou školu v Brušperku; úspěšně se zúčastňoval klavírních soutěží a projevoval svůj talent i v oborech varhany a kompozice. Od patnácti let studoval na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě klavír u Moniky Tugendliebové a varhany u Martiny Zelové.

Během studia zvítězil na soutěžní přehlídce konzervatoří v Pardubicích, na Mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec mu bylo uděleno ocenění za provedení Beethovenovy skladby, na Brněnské klavírní soutěži dostal titul absolutního vítěze a také cenu za interpretaci díla Ference Liszta. Absolvoval četné mistrovské kurzy pod vedením světoznámých klavírních virtuózů: Eugen Indjic, Murray Perahia, Garrick Ohlsson, Ivan Klánský a další.

Z významných úspěchů Marka Kozáka jmenujme dále 1. cenu na Mezinárodní klavírní soutěži Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních z roku 2013 a 3. cenu na chopinovské soutěži v Darmstadtu; o rok později získal 1. cenu na Mezinárodní smetanovské klavírní soutěži v Plzni. Od sezony 2013/2014 byl na Listině mladých Českého hudebního fondu. Vystoupil s předními českými orchestry, mj. s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Moravskou filharmonií Olomouc, Brněnskou filharmonií, Komorní filharmonií Pardubice, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a Filharmonií Hradec Králové. Jako sólista pravidelně koncertuje i v zahraničí. K jeho nejoslnivějším výsledkům dosavadní soutěžní kariéry náleží účast v semifinálovém kole uznávané chopinovské soutěže předloni ve Varšavě a 2. cena na loňské prestižní soutěži Pražského jara, kde byl oceněn také za provedení soudobé skladby Kejklíř českého autora Adama Skoumala.

Matouš Pěruška, syn člena Stamicova kvarteta Jana Pěrušky, je mladým talentovaným houslistou, absolventem Pražské konzervatoře a studentem Akademie Múzických umění v Praze.

Program koncertu:

F. Poulenc: Sonáta pro housle a klavír
A. Dvořák: Mazurek
F. Chopin: Scherzo cis moll
F. Chopin: Polonéza, Fantazie As dur

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)