Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • První undergroundový klub na Broumovsku je po rekonstrukci. Zdobí ho originální železné doplňky
banner

První undergroundový klub na Broumovsku je po rekonstrukci. Zdobí ho originální železné doplňky

René Herzán

Úterý, 19. dubna 2016

První undergroundový klub na Broumovsku je po rekonstrukci. Zdobí ho originální železné doplňky

V Broumově byl v sobotu neoficiálně otevřen první undergroundový klub na Broumovsku. V Klubu Eden, v prostorech bývalé Drutky, zahájilo O. S. Music & Theatre S. G. Pitaš v čele se Stanislavem Pitašem kulturní program několika koncerty už v minulém roce. I letos je zde připravena řada koncertů a akcí. Interiér klubu je vybaven originálními železnými plastikami a výtvory sochaře Petra Vaňka.

"Dnes se tento první undergroundový klub na Broumovsku neoficiálně otvírá. Dnešní večer je určený pro sponzory a všechny, kteří mi s rekonstrukcí klubu pomáhali. Tímto jim chci poděkovat za jejich přízeň," uvedl před zahájením Stanislav Pitaš.

V roce 2015 O. S. Music & Theatre S. G. Pitaš uspořádalo v Klubu Eden koncerty skupin Echt!, Už jsme doma, Progres 2 a Garyho Lucase. "Koncerty jsme tu už měli, ale nebyly tu toalety, takže jsme to řešili takovými mobilními toaletami, což bylo chvílemi dost dramatické. Pavel a Míra Netíkovi tenkrát slíbili, že do roka tu na své náklady toalety udělají, což splnili," řekl Stanislav Pitaš.

V klubu je několik železných soch a především originální bar z dílny sochaře Petra Vaňka z Nemojova, který už několik svých soch po Broumovsku má. "Mně se jeho výtvory strašně líbí, tak jsem ho oslovil a měl jsem ho dva týdny tady. Objeli jsme kovošroty a nechal jsem mu pak volnou ruku. A věřím, že se to bude líbit nejen mně," upozornil Stanislav Pitaš na originál výzdobu klubu.

"Standa se o mně dozvěděl, když četl nějaký článek v novinách. V Nemojově, kde bydlím, má známého, a tak mi zavolal. No a od té doby se naše spolupráce odvíjí. Některé moje plastiky tu už byly vystavené v loňském roce. No a postupem času se podstatně zvedl objem objednávek na mé věci, takže díky Standovi jsou tady na Broumovsku, protože Standa má kontakty a zná lidi, které to baví. To je důležité," řekl Petr Vaněk.

Petr Vaněk je vyučený dřevorubec, ale časem ho to přestalo bavit. Tvorba ho lákala, a tak v Turnově vystudoval Střední umělecko – průmyslovou školu. Později se v Mladé Boleslavu dostal na sympozium na téma Ze šrotu umění a zde přilnul k tvorbě z kovového odpadu.

Stanislav Pitaš potom zmínil některé plánované akce: "Je to tady underground, nikdo nemůže počítat s tím, že tu budou leštěné parkety, to bych nesnesl. Je tu dobrá akustika, parádní prostředí. 30. dubna tu bude hrát spoluhráč Franka Zappy Napoleon M. Brock s kapelou, 13. května vystoupí australsko – americká kapela Vdelli s předkapelou Lábus a spol., dále přijede Jana Kratochvílová s kapelou. A v srpnu tu bude festival na počest Martinu Jirousovi."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)