Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • První z hudebních "Pokladů" odhalil soubor Ensemble Inégal
banner

První z hudebních "Pokladů" odhalil soubor Ensemble Inégal

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 2. července 2018

První z hudebních "Pokladů" odhalil soubor Ensemble Inégal

Odstartoval letní hudební festival klasické hudby Za poklady Broumovska! V sobotu 30. června se na zahajovacím koncertě v božanovském kostele sv. Máří Magdalény představil vokálně instrumentální soubor Ensemble Inégal.

Po úvodních slovech a tradiční festivalové znělce, kterou návštěvníci festivalu už dobře znají, se "nebesky modrými" prostorami božanovského kostela začaly linout první tóny Loutny české – slavného díla Adama Václava Michny z Otradovic z roku 1653. Procítěná interpretace třinácti písňových skladeb si vysloužila závěrečný potlesk vestoje od 245 návštěvníků, kteří přišli podpořit zahajovací koncert 13. ročníku festivalu. Díky dobrovolnému vstupnému se ve festivalových kasičkách letos poprvé sešlo necelých dvacet tisíc korun. Peníze budou v závěru festivalu využity na opravy kostelů broumovské skupiny.

"Michnova Loutna česká je jednou z nejznámějších českých barokních skladeb, i když nebyla dochována v původní verzi. Díky unikátnímu nálezu dobového tisku partu 1. houslí muzikologem Petrem Daňkem, který také koncert uváděl slovem, bylo možné uvést dílo ve stávající podobě. Pro zahajovací koncert festivalu, který se celé léto bude konat v kostelích broumovské skupiny, jsme vybrali právě barokní program, který odkazuje i na dobu vzniku těchto výjimečných architektonických památek," uvedla ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

"Koncert byl krásný, nejenom proto, že bylo vše skvěle připraveno a v krásném prostředí a všichni místní byli velice milí a nadšení, ale i proto, že jsme mohli hrát hudbu, kterou velice rádi hrajeme, protože ne vždycky si mohou interpreti vybrat, co zahrají – někdy musí splňovat různé požadavky pořadatelů – ale v tomto případě jsme opravdu šťastní, že jsme mohli interpretovat právě dílo Adama Václava Michny," popsal atmosféru zahajovacího koncertu umělecký vedoucí souboru Ensemble Inégal Adam Viktora.

V sobotu 7. července v 18 hodin vystoupí v kostele sv. Markéty v Šonově slavné Janáčkovo kvarteto, které vloni oslavilo sedmdesát let své existence. Miloš Vacek, Richard Kružík, Jan Řezníček a Břetislav Vybíral představí posluchačům Smyčcový kvartet č. 17 F dur op. 135 Ludwiga van Beethovena a Smyčcový kvartet č. 2 "Listy důvěrné" Leoše Janáčka.

Nad 13. ročníkem festivalu převzali záštitu Ministerstvo kultury, kardinál Dominik Duka OP a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Festival podpořili partneři MND, Kasper, město Broumov, Raiffeisen Leasing, Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Rakouské kulturní fórum, P-Transport, Clarina, Petrof a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.
Mediálními partnery 13. ročníku festivalu jsou Harmonie, Radio Classic, Týdeník Rozhlas, Český rozhlas Hradec Králové, PROPAMÁTKY, scéna.cz a Naše Broumovsko.

Aktuální informace naleznou zájemci na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Foto Jakub Šleis

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)