Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Prvních pět koncertů festivalu Za poklady Broumovska navštívilo téměř 1 600 lidí
banner

Prvních pět koncertů festivalu Za poklady Broumovska navštívilo téměř 1 600 lidí

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Sobota, 29. června 2013

Prvních pět koncertů festivalu Za poklady Broumovska navštívilo téměř 1 600 lidí

Polovina prázdnin je za námi, stejnou část má za sebou také letní hudební festival Za poklady Broumovska. Z deseti koncertů už pět odeznělo. Festivalové podvečery v kostelích v Broumově, Zdoňově, Ruprechticích, Šonově a Martínkovicích navštívilo téměř 1600 lidí, kteří na dobrovolném vstupném zatím přispěli na péči o kostely broumovské skupiny částkou 82 382 korun.

Do kostela sv. Jiřího a Martina v Martínkovicích, kde se v sobotu konal pátý festivalový koncert, zavítalo 250 návštěvníků. Vlachovo kvarteto s klavíristkou Helenou Weiser jim nabídlo skvělý hudební zážitek podtržený jedinečnou příležitostí vyslechnout v premiéře dílo člena Vlachova kvarteta, hráče na violu a skladatele Jiřího Kabáta. Jeho skladba Kořen, věnovaná festivalu Za poklady Broumovska, se váže k tomuto regionu. Broumovsko bylo po druhé světové válce vysídleno. Rodiny, které zde měly po staletí kořeny, musely odejít. I ti, kteří přišli po nich, již s tímto regionem srůstají, zakořeňují zde nové rodiny, které přinášejí tomuto kraji nový život.

Publikum se se čtveřicí hudebníků a klavíristkou Helenou Weiser loučilo dlouhotrvajícím potleskem, kterým děkovalo nejen za originální hudební dárek pro festival a jeho návštěvníky, ale také za skvělé klasické provedení Brahmsova klavírního kvarteta g moll. Posluchači nezapomněli ani na broumovské kostely, na jejichž údržbu tentokrát na dobrovolném vstupném věnovali 12 779 korun.

Osmý ročník festivalu Za poklady Broumovska začal v sobotu 29. června koncertem sopranistky Kateřiny Šmídové a Pavla Švingra (bas) v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Významné výročí benediktinů festival oslavil v polovině července v Ruprechticích koncertem Kühnova smíšeného sboru.

Další výjimečný zážitek nabídne v sobotu 10. srpna jeden z nejprestižnějších českých souborů staré hudby Collegium Marianum interpretující díla českých skladatelů 17. a 18. století. Jejich koncertu v Otovicích bude předcházet hudební dílna pro děti v Kreslírně klášterního gymnázia v Broumově. Vedoucí souboru Jana Semerádová se svými kolegy dětem představí staré hudební nástroje a jejich vývoj až k současné podobě. 

Mezi dalšími sobotními podvečery se mohou festivaloví návštěvníci těšit například na polské hudebníky Jana Jakuba Bokuna a Michała Moce a jejich netradiční spojení klarinetu a akordeonu. Festivalovou tečkou bude 31. srpna koncert mistra České filharmonie Josefa Špačka (housle) a Stamicova kvarteta v kostele sv. Maří Magdaleny v Božanově.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)