Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Prvomájový jazzový koncert v klášterním kostele v Broumově
banner

Prvomájový jazzový koncert v klášterním kostele v Broumově

Jan Meier

Úterý, 3. května 2011

Prvomájový jazzový koncert v klášterním kostele v Broumově

Vyvrcholením akcí, jež v Broumově na prvního máje proběhly u příležitosti zahájení letní kulturní sezóny, byl podvečerní jazzový koncert v klášterním kostele svatého Vojtěcha.

Pozvánka uváděla, že hrát bude klavírista Karel Růžička a přátelé. Z „přátel" nakonec zůstalo jen jedno jméno, jež ovšem stálo za to: Josef Fečo, jeden z příslušníků naší nejužší jazzové kontrabasové elity. Protagonista koncertu Karel Růžička spolu s Emilem Viklickým představuje naprostou špičku mezi našimi jazzovými klavíristy a navíc je významným skladatelem, jehož kompozice posunují jazz směrem k hudbě s vyššími uměleckými ambicemi. Dvě z nich také na koncertu zazněly.

Pro oba umělce není vystupování na Broumovsku novinkou. Josef Fečo už v klášteře hrál po boku Emila Viklického a Zuzany Lapčíkové, Karel Růžička se synem Petrem vystoupil v kostele ve Vernéřovicích (záznam koncertu vydal Český rozhlas na CD) a loni v Broumově dokonce strávil dovolenou.

Repertoár koncertu byl citlivě vybrán s ohledem na sakrální prostor. Převládaly v něm rozsáhlejší kontemplativní kompozice - od úvodní skladby, jíž byla jedna z religiózních suit Duka Ellingtona, až po závěrečné, od Růžičkova koncertu neodmyslitelné, Celebration blues, jež je součástí jeho rozsáhlé jazzové mše. (Dále pak mj. H. Mancicni, T. Jones, H. Carmichael atd). Osvěžujícími kousky naopak byly Vzpomínky mi zůstanou George Gershwina a přídavkový standard Autumn Leaves.

O virtuózní hře Karla Růžičky je těžké se rozepisovat; sám po vystoupení mimo jiné přiznal, že prostředí barokního chrámu pro něj při koncertu bylo působivou inspirací. A Josef Fečo svým jemně snímaným nástrojem dokázal, že kontrabas zdaleka nemusí být jen podpůrným rytmickým nástrojem.

Nepříliš početné publikum prokázalo jazzovou znalost a cit pro poslech náročnějších skladeb. Jen snaha o potlesk po každém chorusu byla vhodná spíš do klubu a k odvázanějšímu repertoáru, než do kostela, kde u komorních, přemýšlivých skladeb působila poněkud rušivě.

Z hudebního dialogu obou virtuózních hráčů se však každopádně odcházelo s příslovečně zatajeným dechem. Pořadatelem koncertu,  jakož i celého „Zahájení kulturní sezóny", byla Agentura pro rozvoj Broumovska.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)