Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • PSO zahájil spolu s Tomášem Klusem Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci

PSO zahájil spolu s Tomášem Klusem Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci

Lucie Peterková

Středa, 25. srpna 2021

PSO zahájil spolu s Tomášem Klusem Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci

Police Symphony Orchestra ve středu zahájil spolu s Tomášem Klusem Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci. Na konci prázdnin pak hudebníci připravují další ročník setkání pod názvem Sousedská 2021.

Symfonický orchestr z Police nad Metují se stal součástí letošního ročníku Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci, který zahájil společným koncertem se zpěvákem Tomášem Klusem. Před zcela vyprodaným přírodním areálem u divadla J. K. Tyla představil 18. srpna 2021 orchestr osvědčené melodie, ale také nové skladby, zařazené do repertoáru v průběhu letošního léta.

“Prosím, ještě se někdy spojme!” Vyřkl upřímně bezprostředně po koncertu Tomáš Klus. “Myslím, si, že se taková intenzivní spojení dějí velmi málo, o to hlouběji pak zůstávají zapsaná v orgánech tomu předurčených. Já si tu vzpomínku budu často vyvolávat, protože celé fungování Police Symphony Orchestra je vlastně ojedinělé, nesmírně inspirativní a myslím, že i důležité pro tento svět. Vážně budu moc rád, pokud budeme mít možnost být zase někdy spolu, protože spolu je nejlépe a orchestr to “spolu” umí úplně skvěle. Děkuju za to!” 

Sousedská 2021

Závěr prázdnin PSO věnuje „rodnému městu“ Polici nad Metují, kde se uskuteční další ročník hudebního setkání „Sousedská 2021“.

Akce je koncipována jako přátelské setkání sousedů, fanoušků a muzikantů pod širým nebem. V neděli 29. srpna 2021 od 16.00 hodin tak ožije Masarykovo náměstí muzikou a přátelskou domácí atmosférou. 

K poslechu a tanci na náměstí, kromě samotného orchestru, zahrají spřátelené hudební formace, doplňuje za orchestr David Ostružár: „Na rozjezd vystoupí rodinné uskupení Chlapi vod vedle, dále jsme pozvali Cimbálovou muziku Gromba, která si libuje v kombinaci folkloru s jazzem a swingem, což také tvoří její charakteristický zvuk. Slíbit můžeme ještě jedno překvapení. Do Police se totiž po několika letech vrátí performer, umělecký kovář a kapelník Petr Píša, který z Třeště přiveze svůj ansámbl Zatrestband a hlavně ORCHESTRoj. Je to takový hudebně divadelní projekt, konkrétně spíš velká rezavá podivnost, jejíž mobilnost, samotný tvar
a občasná kouzla nabraly podob, jaké nejsou široko daleko k vidění. Na tom, že ORCHESTRoj bude v Polici, má velkou zásluhu producent medicinálních hub - společnost MycoMedica, protože ta vypěstovala úžasné finanční podhoubí pro letošní Sousedskou 2021,” uzavírá David Ostružár.

Pro návštěvníky budou navíc připraveny ohně na opékání buřtů a spousta místa na správné “sousedění”, které si jistě rádi zpestří vlastnoručně upečenými a donesenými dobrotami. 

PSO plánuje také dvě exkluzivní odpolední komentované prohlídky kláštera, které zájemcům poodhalí postup rekonstrukčních prací v prostorách využívaných orchestrem. Návštěvníci tak uvidí již opravené místnosti, ale i ty, které na obnovu
teprve čekají (například zkušebna pro dělené zkoušky a další úložné prostory). Tomu má napomoci dobrovolné vstupné. Doporučená částka je 250 Kč a výtěžek bude využit na už zmíněné renovace.

Kromě exkurze bude možné posedět v klášterní zahradě nebo do 19.00 hodin navštívit polické muzeum s tradičně pojatou expozicí, umístěnou v jedné z místností opatova bytu. Jsou v ní vystaveny historické předměty dokumentující řemesla, obchod a činnost spolků v Polici nad Metují a rozhodně stojí za návštěvu. 

V případě nepříznivého počasí se akce na náměstí nekoná. Pro aktuální informace je nezbytné sledovat sociální sítě orchestru.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)