Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Punkovo/rock´n´rollové jiskření v Edenu

Punkovo/rock´n´rollové jiskření v Edenu

Petr Štěpnička

Pátek, 19. dubna 2019

Punkovo/rock´n´rollové jiskření v Edenu

Ve středu, 17. dubna, proběhl v broumovském Edenu koncert dvou mimořádně zajímavých uskupení.

Kapela, jež měla plnit funkci hlavní hvězdy večera, vystoupila z organizačních důvodů jako první. Francouzská formace Venin Carmin představila osobitý hudební mix, ve kterém se slévá několik subžánrových proudů. Na základní post-punkovou kostru nabaluje trio aktérů masité elektronické prvky (včetně bicích), jimiž se proplétají gotické i poprockové žilky (potenciální fanoušci Depeche Mode si určitě přišli na své). Zásadním prvkem při tvorbě atmosférické hry je práce se syntetizátory a loudění širokého rejstříku nejroztodivnějších zvuků. Danou úlohu plní Francois Guyon, jenž se rovněž stará o doprovodné vokály a Valentine Dedieu, oba s nespornou technickou zručností, zvlášť zajímavé bylo sledovat až čarodějnické krocení aparátu, které provozovala pohledná Valentine.

Připočteme-li k tomu půvab zpěvačky a zároveň baskytaristky Luly, vyjde nám z toho sytá vizuální "krmě", která musela nasytit zejména mužskou část - zhruba padesátičlenného - publika. Když pak sálem projížděly dunivé basové vibrace, mohutné elektronické vlny, osmdesátkové synťáky a punkově nihilistické (ale i krásně uječené) vokály, bylo zřejmé, že se edenovskému principálovi Standovi Pitašovi povedl další úspěšný úlovek.

Druhá pódiová "rybka" byla přitom ještě pozoruhodnější. Při vší úctě k Francouzům, až teprve tuzemský spolek Radio Ethiopia (Patti Smith tribute) navodil ten pravý "undergroundový" feeling. Jak název kapely napovídá, její repertoár je cele postaven na coverech legendární americké umělkyně. V případě českého kvarteta se jedná o výrazně rockové zpracování, které stojí na pěveckém výkonu Soni Hajkové. Hluboký hlas a podle potřeby procítěný či expresivní projev této sympatické zpěvačky dodává písním specifický odstín a jejich původní profil přenáší do nového osobitého směru.

Dynamiku vystoupení vraclavské kapely zajistilo střídání pomalejších - mnohdy až psychedelicky laděných - položek se svižnějšími kousky, které navíc hudebníci dokázali vynikajícím způsobem vygradovat a tempovým přitápěním navodit dokonalou "komunikaci" s publikem, jež při rock´n´rollově dovádivých pasážích - potažmo největším hitu Smithové "Because The Night" - nemohlo zůstat v klidu.

Odezva diváků byla více než pozitivní a donutila kapelu k dvojnásobnému přídavku. Skvělý zážitek, nezbývá než doufat, že se tato kapela v Broumově zase brzy objeví.

Foto Pavel Prokeš, Petr Štěpnička

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)