Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Rakouské Accio Piano Trio zazářilo na festivalu Za poklady Broumovska
banner

Rakouské Accio Piano Trio zazářilo na festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 6. srpna 2018

Rakouské Accio Piano Trio zazářilo na festivalu Za poklady Broumovska

Kostel sv. Prokopa v Bezděkově byl v sobotu 5. srpna místem konání šestého koncertního zastavení letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Festival tak zavítal na sousední Policko.

Bezděkovský kostel byl rovněž postavený podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera a patří do tzv. Broumovské skupiny kostelů. Své hudební umění zde představilo rakouské Accio Piano Trio ve složení Clemens Böck – housle, Christina Scheicher – klavír a Sebastian Bertoncelj – Violoncello.

Soubor je vítězem Musica Juventutis a má za sebou debut ve vídeňském Konzerthausu. Na koncert zavítalo 270 posluchačů, kteří měli možnost zaposlouchat se do skladeb Josepha Haydna, Geralda Resche a Felixe Mendelssohna. Díky dobrovolnému vstupnému, které putuje na pomoc kostelů, se vybralo 24.454 korun.

"Festival dává příležitost mladým umělcům a vybírá ty nejlepší, Accio Piano trio tak zahraje na Broumovsku čerstvě po koncertech v zahraničí, plánují koncerty v Německu a Švýcarsku, představili se také na Festivalu komorní hudby Salzburg 2017. Jsou součástí rakouského programu Jeunesse," uvedla Tereza Kramplová, ředitelka festivalu.

V sobotu 11. srpna se uskuteční další festivalový koncert v Polici nad Metují. Představí se zde finský hornista Esa Tapani, dále Zuzana Rzounková, Jan Vobořil a klavíristka Jana Goliášová.

Finský hornista Esa Tapani je po izraelsko německém Saar Bergerovi a americkém Kerry Turnerovi třetím mezinárodním hornistou, který se na festivalu představí. Jeho koncert je vyvrcholením Letních hornových kurzů, kde bude působit společně s českými špičkovými hráči na lesní roh a lektory, Zuzanou Rzounkovou a Janem Vobořilem. Oba jsou hráči nejlepších českých symfonických těles, Zuzana Rzounková je sólohornistkou Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a pedagogem brněnské JAMU, Jan Vobořil je sólohornistou České filharmonie.

Foto Petr Vreštiak

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)