Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Rozhovor s Vladivojnou La Chia
banner

Rozhovor s Vladivojnou La Chia

Markéta Hanušová

Pátek, 26. července 2019

Rozhovor s Vladivojnou La Chia

Čtrnáctý ročník oblíbeného hudebního festivalu Bigboš Křinice na statku broumovského typu z 19. století proběhne v sobotu 27. července od 15 hodin. Hlavní účinkující letošního ročníku je jedinečná Vladivojna La Chia – česká zpěvačka, textařka, hudební skladatelka a výtvarnice.

Na Broumovsku nehrajete poprvé, stihla jste kromě koncertu i poznat nějaká místa?

Broumovsko mám moc ráda. Hodně silný byl pro mě Šonov, okolí kláštera a všechny možné vesničky. Má to pro mě velkou sílu.

Přijedete s triem, jak hodně se koncerty liší od sólových a kdo koncept těchto koncertů vymyslel?

V zásadě je to tak, že jezdím v různých sestavách složených z mých dvorních muzikantů. Mám kolem sebe několik skvělých hudebníků, které jsem dala pod značku 4Trio. V největší sestavě je nás na jevišti 6 a v nejmenší jsme 2. Tentokrát přivezu ze 4Tria svého dvorního bubeníka Luboše Pavlíka a kytaristu Petra Uviru. V šesti jezdíme pouze v rámci recitálů věnovaných Anně Barkovové s názvem 8 Hlav šílenství. Celý recitál je pojat hodně konceptuálně. Takhle ve třech, čtyřech hrajeme průřez celou mou tvorbou, která je hodně široká a jezdíme pod značkou Vladivojna La Chia & 4Trio. Když jezdím sama sólově, tak hraju hodně nových věcí, které průběžně skládám a také hojně čtu ze svých Vladibajek. Koncepce koncertů vymýšlím podle toho, s kým hraji. Jedna píseň má více příchutí. Když hraju například Holku ze seriálu Až po uši s cellistkou a bubeníkem, kde hraju na kytaru tak má trochu jiný feel než, když jí hraju na basu v doprovodu kytaristy a bubeníka. Já jsem za to ráda, že nemusím hrát furt stejně ty samé věci se stejnou sestavou. Je to tak pestřejší a dobrodružnější.

Viděli jsme na facebooku váš nový merch, který fanoušky zaujal. Je to limitovaná edice? Když se po ní zapráší, budete merch dodělávat?

Už teď jsem ho musela zdražit, protože o něj opravdu zájem je a já ho nechci vyrábět ve velkém. Jsou to mé autorské ilustrace na tričkách z velmi dobrého a příjemného materiálu a skutečně kvalitním tiskem. Dodělávám teď právě trička s motivem Dívky s mírně kompulzivní poruchou jedoucí na zebřci. Trička pro ženské byly za dva dny pryč. V minulé kolekci byla hit Dívky, co straší kamarádku chobotnicí.

Kdo vše na něm pracoval?

Jako na tom merchi? Dělám si ho sama. Ilustrace maluji akvarelem, nebo používám něco ze svých komiksů. Celkem mám motivů šest – Dívka s kudlou v hlavě, Dívka co straší kamarádku chobotnicí, Vladivojačky z pásma Gazy, Dívka s mírně kompulzivní poruchou jedoucí na zebřci, Nahé punkerky se psem a anděly a pak Pusinky. Výroba je fakt hodně drahá, takže zatím jsem jen u triček a cédéček.

Co chystáte na podzim? Vystupujete letos i na letních festivalech?

Na podzim se chystám vyjet právě s recitálem 8 hlav šílenství, kde hrajeme v šesti. Jsou to zhudebněné básně ruské zapomenuté básnířky Anny Barkovové a večer to bude hudebně dramatický. Annu bude hrát Gabriela Míčová, na koncertech zazní i teremin, a budou se pouštět autorské tématické videoprojekce. Jedná se o několik let připravovaný a postupně zdokonalovaný program. Dále vyjedu na podzim i sólově a na to se také moc těším, protože to bude takový protipól. Recitál jde strašně emočně na dřeň, takže sólové koncerty se snažím odlehčit tématy i přístupem.

Dokázala byste popsat, jak hodně se vaše tvorba liší od začátku vaší kariéry?
Asi nedokázala, ale myslím si, že se liší. Nebo v to aspoň doufám.

Je nějaký cíl, kterého byste v hudbě chtěla dosáhnout?

Víte, dnes už nemám cíle typu, čeho chci v hudbě dosáhnout. Spíš z toho chci mít radost. Radovat se ze společně strávených chvil s kapelou při práci a maximálně si užívat koncerty. Tvorba je pro mě na prvním místě. Chci ať mě to furt baví i v budoucnu.

Děkujeme za rozhovor a už se na vás moc těšíme.

Já taky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)