Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Rozhovor se Stanislavem Pitašem o akci Free World Broumov 2020
banner

Rozhovor se Stanislavem Pitašem o akci Free World Broumov 2020

Petr Štěpnička

Pátek, 12. června 2020

Rozhovor se Stanislavem Pitašem o akci Free World Broumov 2020

"Člověk musí být trochu šílený, aby mohly vznikat výjimečné věci." V sobotu 5. září se bude v Broumově konat zcela unikátní akce. Pokud vše vyjde podle představ, mělo by se ten den na Mírovém náměstí sejít 160 hudebníků, aby si společně zahráli několik známých rockových šlágrů. Něco podobného nemá v České republice obdoby a Broumov se tak hlásí o jedinečné prvenství. Více o akci nám prozradí její organizátor, pan Stanislav Pitaš.

Jaký je charakter akce a na základě jaké inspirace se tento nápad zrodil?

Asi v roce 2018 jsem viděl na YouTube video z hromadné akce, kde účinkovalo plus mínus 200 muzikantů, kteří hráli a zpívali skladbu "Rockin´ In The Free World" od Neila Younga. Hrozně se mi líbila ta úžasná atmosféra. Časem ve mně uzrála myšlenka, že by se něco takového mohlo odehrát i u nás. Jako realizovatelný mi přišel počet 40 bubeníků, 40 baskytaristů, 40 kytaristů a 40 zpěváků. Zmíněná skladba bude celé vystoupení rámovat, dále zazní písně od Davida Bowieho, Milana Hlavsy a Rolling Stones. Našel jsem spřízněnou duši v osobě Radka Bendy a společně jsme začali celou akci připravovat.

Není to na Broumov trochu megalomanské?

Samozřejmě si uvědomuji, kde žijeme. Může se zdát, že je to pro Broumov velké sousto, v tomto případě je navíc vše složité finančně i organizačně. Naše město je sice na okraji republiky, ale nikoli zájmu. Právě naopak. Dějí se zde úžasné věci, např. díky panu Školníkovi a jeho agentuře. Osobně mám rád výzvy a dokud to jde, chtěl bych překračovat nějaké hranice. Je to tak, jak píši v popisku akce na Facebooku: "Člověk musí být trochu šílený, aby vznikaly výjimečné věci.“ Rozhodl jsem se proto oslovit město a něco podobného uskutečnit na náměstí v Broumově. Ze začátku to bylo komplikované, starosta byl proti a nechtěl řešit věci jako "ulámaná zrcátka apod.", ale zastupitelé jej přehlasovali a akci navíc podpořili dotací, jež pokryje zhruba třetinu výdajů.

Má akce nést nějaké "vedlejší" poselství?

Ano, chtěl bych. Jelikož je současná společnost rozdělená a řekl bych, že je všechno špatně, napadlo mě, že by bylo vhodné věnovat projekt Václavu Havlovi a Martinu Jirousovi. Oné slušnosti, která za Havla byla a Jirousovi, který věřil, že poklepáním na rameno zahyne každá kultura. Jsou to dvě osobnosti, které mi byly nejblíž a dodneška si jich vážím.

Jaké jsou požadavky na hudebníky?

Protože čtyři z pěti skladeb jsou zpívané v angličtině, bylo by fajn, kdyby zpěváci měli tento jazyk trochu vžitý, což si myslím dnes není problém, zejména u mladší generace. Pokud se týká technických atributů, ty má na starosti právě Radek Benda, který hraje v kapele Trilobit. Tato parta stvořila základní aranže (viz opět odkaz na Facebooku, včetně mp3 verzí), a bude tvořit jakousi páteř celého vystoupení.

Proč by si zde měli hudebníci vůbec chtít zahrát?

Třeba proto, co se právě všude kolem děje. Kulturní dění na měsíce zcela utichlo. Já, kdybych byl muzikant, tak se s radostí přihlásím a budu zvědavý, co se bude dít. Na Free World Broumov nebudete vědět, s kým si zahrajete, můžete stát vedle neznámých lidí, a přece zažít výjimečný pocit soudržnosti. V této republice to ještě nikdo nedělal, takže proč nechtít být u toho? Za pár let to možná bude běžná věc, teď ale může jít o jedinečný zážitek. Samozřejmostí je občerstvení zdarma. Původně jsem myslel především na místní kapely, ale teď mám pocit, že došlo k jakémusi nepochopení. Ve stejný den se totiž odehrává v nedaleké vesnici další akce, což mi připadá docela zbytečné. Ten prostor se dal nalézt kdykoli jindy a jinde, sám jsem ochoten k podobným účelům poskytnout bezplatně sál klubu Eden.

Komu se mají případní zájemci hlásit?

Registrace je možná na tomto mailu: freeworldbroumov@gmail.com.

Co můžou očekávat návštěvníci koncertu?

Diváci mohou očekávat zážitek, který, myslím, ještě doposud nikdo z nich nezažil. Doufám, že lidi přijdou a vytvoří výjimečnou atmosféru. Určitou roli bude hrát počasí, to je prostě vždy riziko. Vstupné bude dobrovolné.

Kdo zajistí organizaci, včetně logistiky parkování, skládání aparatury apod.?

S organizací mi, tak jako vždy, pomůžou kamarádi. Náměstí bude v tu dobu pro ostatní auta neprůjezdné. Vše bude podřízeno rychlému odbavování muzikantů. Pokud jde o parkoviště, máme vyhrazený prostor u bývalého pivovaru.

Kdo zajistí ozvučení takového množství muzikantů?

Ozvučení bude samozřejmě složité. Tuto práci jsem zadal osvědčenému Romanovi Kaurovi, se kterým spolupracuji již řadu let. Roman slíbil, že si danou výzvou poradí a já mu v tomto ohledu zcela důvěřuji.

Kdo vybíral skladby a proč padla volba právě na tyto kousky?

Skladby jsem vybíral společně s hudebníky ze skupiny Trilobit. Základní inspirace pochází z onoho videa z Nizozemí (viz odkaz níže), zároveň jsme chtěli, aby zazněla tuzemská skladba a volba padla na známé "Muchomůrky bílé".

Bude se pořizovat video záznam?

Ano, máme zajištěných čtyři nebo pět kamer, které budou rozmístěny na střechách domů a samozřejmě přímo na place. Vše bude v režii Zdeňka Vlčka, jenž posléze z pořízených záznamů sestříhá dokumentární záznam, ve kterém bude zachycený časosběr z celého dne.

Můžeme se krom muzikantů těšit na osobnosti, které by hudební produkci propojily mluveným slovem?

Je to v plánu, nic bližšího nicméně zatím prozradit nemohu.

Lze očekávat spolupráci s ostatními broumovskými organizacemi?

Přiznám se, že jsem v tomto ohledu trochu diktátor a nechci si do vlastních věcí nechat moc zasahovat. Veškeré riziko stejně nesu já. Pomoc s propagací každopádně přislíbil pan Školník se svojí Agenturou pro rozvoj Broumovska.

Bude se po skončení akce ještě něco dít?

Když už tady bude takové množství muzikantů a lidí, tak by byla škoda, kdyby vše skončilo po nějaké půlhodině. Otevřený proto bude klub Eden, kde můžeme sdílet zážitky z akce a hudebníci spolu mohou dál jamovat. Od osmi hodin pak zahraje kapela Trilobit.

Nakonec to hlavní, kdy se bude koncert Free World Broumov konat?

Původní termín byl určený na červen, celá akce se ale kvůli známým událostem musela přesunout. Datum padlo na sobotu 5. září 2020.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)