Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Šansonové seskupení 6 NaChodníku slaví 10 let. Při koncertu k výročí pokřtí knihu
banner

Šansonové seskupení 6 NaChodníku slaví 10 let. Při koncertu k výročí pokřtí knihu

René Herzán

Pondělí, 10. října 2016

Šansonové seskupení 6 NaChodníku slaví 10 let. Při koncertu k výročí pokřtí knihu

Autorské šansonové seskupení 6 NaChodníku slaví 10 let své existence. Koncert k výročí je spojený se křtem knihy Milana Poutníka Ještě jsou rána cítit létem. Jedním z kmotrů křtu knihy bude vedoucí Městské knihovny v Broumově Jan Meier: "Být třídním učitelem Lucie Peterkové a dalších členů 6 NaChodníku, mohl bych říct: "Já už Vás dlouho sleduju!". Skoro celých deset let, co tahle pozoruhodná sestava existuje. Rád budu u toho, až muzikantská parta 20. října vyprovodí knížku do světa."

"Nerozsáhlý band dokáže vytvořit pozoruhodné spektrum hudebních barev. Většina jejich písniček je sympaticky nadžezlá a posluchač si může vybrat, zda má chuť na blues s honky-tonk piánem, klezmer, expresivní šanson nebo prostě příjemnou písničku. Přesvědčit jsme se o tom několikrát mohli i u nás v Broumově. Um pánů hudebníků se snoubí s osobností zpěvačky Lucie Peterkové, která i zde úročí hereckou průpravu, dokáže postihnout náladu skladeb a dát jim, co náleží. Dvě zvuková alba a desítky vystoupení, včetně těch, jež NaChodníci odehráli spolu s dalšími špičkovými šansoniéry, přinesly potěšení už nejspíš tisícovkám posluchačů.

Ti teď mají možnost proměnit se i v čtenáře. Autor většiny textů ke skladbám 6 NaChodníku Milan Poutník seskupil nejvydařenější z nich a Nakladatelství Bor je právě vydává v půvabně vypravené knížce Ještě jsou rána cítit létem. Písničkový text je přece jenom text k písničce (to je moudrá tautologie!)... Pustit ho do světa bez hudební složky, zvlášť jsou-li texty tak kongeniálně spjaté s jednou kapelou, to je dvojnásobná cesta s kůží na trh. Věřím, že jejich autor se téhle cesty nemusí bát. A přeju písničkám, jež se změnily ve verše, úspěch u čtenářů – z těch, kteří kapelu neznají, by se obratem zas mohli stát posluchači," říká Jan Meier.

Autorské šansonové seskupení 6 NaChodníku - to jsou, jak si sami říkají - vypravěči příběhů, které by klidně mohly být i Vaše. Sextet muzikantů se sešel v roce 2006 a kromě sourozenců Lucie a Tomáše Peterkových byli u vzniku kapely také bubeník Ondřej Tuček, klarinetista a saxofonista Petr Záleský, houslista Tomáš Lhotský a také kontrabasista a textař Milan Poutník.

Jejich "NáChodnický" svět je láskyplný, někdy rozesmátý, občas drzý, jindy bolavý až na samou dřeň. Ale z většiny je takový, jak ho dokázal za deset let existence kapely do veršů vepsat právě posledně jmenovaný středoškolský pedagog, muzikant a básník Milan Poutník. Hned po vzniku "NáChodníků" začal psát texty, často velmi epické, místy lyrické, které publikum bez rozdílu vřele přijímá. A protože jich je po deseti letech existence kapely přes dvě stě, bylo z čeho vybírat pro "dárkovou" knížku, která je oslavou jedné dekády neobvyklého hudebního sextetu a hlavně šesti dekád autorova života, které dovršil 6. května 2016.

Knížka, která vyšla oficiálně právě 6. května 2016, v nakladatelství Bor, nabízí čtenáři výběr textů z let 2006 – 2015, na které je možné pohlížet jako na samostatný poetický útvar, tedy jako na svébytné básně, nebo je vnímat jako materiál připravený ke zhudebnění. Mnoho textů už svou písňovou podobu má a jiné se jí možná nikdy nedočkají. Přestože poezie není zrovna nejvyhledávanější čtenářský žánr, může být tento výběr zajímavou sondou do světa vnímavého básníka, který umí psát intuitivně, ale i podle zadání, a jehož hlavním tématem je život spojený s láskou i neláskou, s city mezi mužem a ženou, ale i s místy, která v jeho verších, i bez podpůrných tónů, hrají barvami.

O originální ilustrace se postarala skvělá výtvarnice Klára Mičíková a doslov k publikaci napsal přítel kapely, básník, prozaik a herec Miloň Čepelka, který pomáhal také s výběrem textů. S ním i s dalšími, kteří se na knížce podíleli, se můžete setkat na křtu, který se uskuteční 20. října 2016 v Městském divadle Dr. J. Čížka. Knížku je možné zakoupit v náchodském Knihkupectví Horová-Maur, nebo je k objednání na www.6nachodniku.cz .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)