Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Sedmý ročník festivalu Za poklady Broumovska skončil. Zaznamenal rekordní počet návštěvníků i rekord ve výši dobrovolného vstupného
banner

Sedmý ročník festivalu Za poklady Broumovska skončil. Zaznamenal rekordní počet návštěvníků i rekord ve výši dobrovolného vstupného

Markéta Hlavicová

Pondělí, 3. září 2012

Sedmý ročník festivalu Za poklady Broumovska skončil. Zaznamenal rekordní počet návštěvníků i rekord ve výši dobrovolného vstupného

Skončil sedmý ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Deset koncertů navštívilo přes 3300 posluchačů, kteří na péči o kostely broumovské skupiny připěli na dobrovolném vstupeném částkou více než 180 tisíc korun.

Poslední letošní festivalový koncert patřil mladé japonské klavíristce Mio Sakamoto. V kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích v sobotu představila skladby J. S. Bacha, A. Dvořáka a B. Smetany 280 posluchačům, kteří na dobrovolném vstupném přispěli na péči o kostely broumovské skupiny částkou dosahující k 15 tisícům korun.  

Festival zaznamenal hned dva rekordy. Na koncerty, které se konaly každý sobotní podvečer od 30. června do 1. září, přišlo 3300 lidí, což je o zhruba 200 lidí víc než v předešlých letech. Největší návštěvnost měl letos koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové za doprovodu klavíristy Vojtěcha Spurného v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích, na který přišlo téměř 900 posluchačů. Taková návštěvnost překvapila i účinkující. "Vůbec jsem nečekal, že přijde tak početné publikum, když jsem procházel kostelem, kde na nás čekaly stovky lidí, nemohl jsem tomu uvěřit," divil se klavírista Vojtěch Spurný. "V takové úžasné atmosféře je radost pracovat," komentovala přijetí návštěvníky koncertu zpěvačka, která na závěr rozdala při improvizované autogramiádě desítky podpisů. Početné publikum o několik desítek překonal předloňský koncert tenora Štefana Margity. Zcela naopak tomu ovšem bylo ve výši výtěžku z dobrovolného vstupného. Po koncertu Dagmar Peckové napočítali organizátoři v kasičkách částku 55 700 korun, tím byl překonán dosavadní rekord Margitova koncertu o téměř 14 tisíc korun. Za všech deset festivalových koncertů potom výtěžek překonal dosud nejúspěšnější předloňský ročník o celých 30 tisíc korun. Většina prostředků z letos získaných 180 tisíc korun bude využita na zpracování projektové dokumentace pro žádost o grant z Norských fondů na vnější rekonstrukci kostelů ve Vižňově, Ruprechticích, Heřmánkovicích, Šonově a Otovicích. "Všem návštěvníkům koncertů patří za jejich příspěvky velký dík. Letos byl průměrný příspěvěk každého návštěvníka o více než 10 korun vyšší než v předešlých letech. Jsme velmi rádi, že lidem není lhostejný stav památek v jejich regionu, na jejichž záchranu dobrovolným vstupným přispívají," ocenila příspěvky publika mluvčí festivalu Markéta Hlavicová.

"Festival se setkává se skvělým přijetím u obyvatel Broumova a okolních obcí, Náchodska i celého Královéhradeckého kraje. Stále častěji k nám zavítávají i hosté z dalších koutů České republiky i ze zahraničí. Atmosféru koncertů a vnímavé publikum velmi oceňují i umělci, kteří se na Broumovsko rádi znovu vracejí. Postupně se stáváme akcí, která přesahuje hranice regionu," řekla ředitelka festivalu Marcela Lilingová.

"Poslední koncert dozněl v sobotu a hned druhý den připravujeme další, osmý ročník našeho festivalu," dodal Jan Školník z pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska.

Foto Tomáš Hejzlar

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)