Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Šestý ročník festivalu Za poklady Broumovska navštívilo více než 3 tisíce návštěvníků
banner

Šestý ročník festivalu Za poklady Broumovska navštívilo více než 3 tisíce návštěvníků

René Herzán

Pondělí, 5. září 2011

Šestý ročník festivalu Za poklady Broumovska navštívilo více než 3 tisíce návštěvníků

  Šestý ročník festivalu Za poklady Broumovska skončil v sobotu 3. srpna koncertem v broumovském klášterním kostele svatého Vojtěcha.

Vokální soubor Octopus Pragensis a varhaníka Pavla Černého si přišlo vyslechnout více než 300 lidí, kteří si vyžádali potleskem dva přídavky. Celkem šestý ročník festivalu navštívilo 3 030 milovníků klasické hudby, kteří na dobrovolném vstupném přispěli na péči o kostely tzv. broumovské skupiny celkovou částkou dosahující ke 143 tisícům korun.

Letošní festival byl výjimečný představením umělců a děl spjatých s broumovským regionem. Jeden z festivalových koncertů tak patřil místním rodákům, bratrům Matoušovi a Šimonovi Michalovým, houslistům působícím v USA. To, že jsou zde lidé na své rodáky pyšní, dokazuje i fakt, že koncert bratrů Michalových v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích vyslechlo nejvíce návštěvníků – téměř čtyři sta. Nejvyšší dobrovolné vstupné bylo vybráno při úvodním koncertu harfenistky Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky, které doplnil čtením epizod z životopisu Karla IV. Vita Caroli spojených s Broumovskem herec Jan Čenský. Návštěvníci tohoto koncertu přispěli na péči o kostely broumovské skupiny téměř 20 tisíci korun. Plný byl i kostel sv. Anny ve Vižňově při koncertu další z místních rodaček, skvělé mladé flétnistky Jany Jarkovské. Také včerejší závěrečný koncert byl spjatý se zdejším regionem – soubor Octopus Pragensis předvedl program inspirovaný skladbami z archivu knihovny broumovského kláštera.

„Jsme rádi, že lidé festival Za poklady Broumovska vnímají jako významnou kulturní událost a věnují mu svou pozornost. Při všech deseti festivalových koncertech jsme museli pro velký zájem doplňovat další místa k sezení, návštěvníci často zaplnili také místa k stání," říká výkonná ředitelka festivalu Marcela Lilingová.

Mezi hvězdné hosty festivalu, kteří přilákali stovky návštěvníků, patřili například kytarista Pavel Steidl, Pražákovo kvarteto, violoncellista Jiří Bárta nebo soubor Clarinet Factory. Ti také připravili hudební dílnu pro velké i malé hudebníky.

Návštěvníci festivalu i umělci každoročně oceňují unikátní atmosféru festivalu. „Bylo velkým potěšením zahájit 6. ročník festivalu, vrátit se do krásných míst Broumovska, tam, kde hudba rezonuje v srdcích," napsal do festivalové kroniky hobojista Vilém Veverka.

„Krásný koncert, vřelé publikum – nádherný zážitek i pro účinkující!" – Trio Arundo

„Děkujeme festivalovému publiku za vřelé přijetí a za spolupráci při vytváření společných improvizací a skladeb." – Clarinet Factory

„Objevil jsem nový poklad, a to zde – je to ten poklad, co je tady v lidech." – Pavel Steidl

„Děkujeme za pozvání, děkujeme za krásnou návštěvnost, za pozorné publikum i krásný slunný den." Octopus Pragensis

 

„Konec jednoho ročníku znamená začátek ročníku dalšího," říká dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová, která již společně s organizačním týmem pracuje na programu pro příští léto. „Připravujeme rozšíření doprovodného programu i festivalových koncertů," dodává.

„Jsme rádi, že festival navštěvuje stále více posluchačů a cítíme se tím zavázáni. Bez návštěvníků by festival ztratil svoji atmosféru," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je již počtvrté organizátorem festivalu. „Díky velkorysosti místních farností jsme v letošním roce uzavřeli smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Můžeme se tak soustředit na další rozvoj festivalu. Dobrou zprávou je i trvalé oficiální zařazení festivalu mezi významné kulturní akce Královéhradeckého kraje," dodává Jan Školník.

Šestý ročník festivalu probíhal od soboty 2. července do soboty 3. září. Deset koncertů probíhá v kostelích tzv. broumovské skupiny. Výtěžek z dobrovolného vstupného je věnován na péči o tyto kostely. Festival pořádá Agentura pro rozvoj Broumovska.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a Concertino Praga. Generálním partnerem je společnost Czech Coal a.s., hlavním partnerem VEBA, textilní závody a.s. Partnery festivalu jsou Česká spořitelna, a.s. a Raiffeisen - Leasing Real Estate, s.r.o. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, Město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska a Dobrovolný svazek obcí Broumovsko. Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje. Mediálními partnery se stali Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas a Mladá fronta DNES.

Zvuková fotogalerie Jana Fliegera ze závěrečného koncertu festivalu. Klikněte zde.

Hudební vizitka festivalu. Klikněte zde.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)