Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Síly se spojily. Ti, kteří přihlíželi spolu s těmi, kteří tvořili. Polický symfonický orchestr opět nachystal neuvěřitelný zážitek
banner

Síly se spojily. Ti, kteří přihlíželi spolu s těmi, kteří tvořili. Polický symfonický orchestr opět nachystal neuvěřitelný zážitek

Pavla Hajpišlová

Čtvrtek, 6. září 2018

Síly se spojily. Ti, kteří přihlíželi spolu s těmi, kteří tvořili. Polický symfonický orchestr opět nachystal neuvěřitelný zážitek

Již popáté čekali posluchači začátkem léta na pozvánku na benefiční koncert Police Symphony Orchestra. Ta na sebe nenechala dlouho čekat a světem už se rozléhalo poselství o koncertu Panta Rhei. Do diářů se tak mohlo zapsat datum 31. srpna 2018.

Do nedávna se po vyslovení místa Klučanka nejednomu mladému táborníkovi vybavilo mnoho zážitků z dětských a mládežnických let. V okolí místa, které se proměnilo v dějiště benefičního koncertu Panta Rhei se vystřídaly stovky táborů. Od pátečního večera je toto místo i Geniem Loci pro stovky posluchačů, ale i samotných hráčů Police Symphony Orchestra a jejich hostů.

Necelé dvě hodiny před koncertem začala na Policku fungovat kyvadlová hromadná doprava. Jedině tímto způsobem bylo možné se dostat na koncert. Nápor diváků přepravce překvapil natolik, že bylo nutné posunout začátek koncertu o 30 minut.
S příchodem posluchačů se začaly plnit skleněné nádoby, určené pro shromažďování dobrovolných příspěvků na podporu Nadačního fondu Hospital Broumov. Výtěžek z koncertu bude použit na nákup ventilačního zařízení, které bude umístěno na oddělení lůžek následné péče. "Spolupráce našeho fondu s Police Symphony Orchestra započala před čtyřmi lety a postupně se rozvíjela. Jsem moc ráda, že jsem se v životě potkala s lidmi kolem tohoto orchestru, zejména slečnou Petrou Soukupovou. Velkou zásluhu na navázání naší spolupráce má polická starostka Ida Jenková, která je členkou správní rady Nadačního fondu," uvedla Eva Blažková, předsedkyně správní rady NF.

Po vypnutí motoru posledních autobusů, které dovezly poslední posluchače, se mohlo začít odehrávat to, na co všichni čekali. To, co začalo vznikat téměř bezprostředně po skončení předchozího benefičního koncertu. Stovky hodin práce, šperkování a „piplání“ do poslední nitky se okolo půl deváté hodiny večerní stávají skutečností a začíná se na svět probouzet koncert, jehož hlavním tématem je nesmrtelnost.

Uvedením do děje se stává náhodná návštěva dění na náměstí, hemžení malých i velkých občanů, tedy téměř každého z nás. Dějová linka ukázala stádia života od narození, prvních krůčků do školy přes žádost o ruku, svatbu i pohřeb. Zkrátka vypíchla chvíle, na které ve svém životě nikdo nezapomene. Všechna tato životní období se promítala do stejně nezapomenutelných okamžiků z historie Československa. Celý děj spolu s orchestrem dokonale ilustrovali tanečníci, a to ti nejpovolanější, tedy sólisté Baletu Národního divadla. "Tanec má někdy úžasnou vlastnost a to to, že vyjádření pomocí něj nemusí být divákovi zcela čitelné. A to jsme nechtěli, aby se nám stalo. Chtěli jsme, aby se návštěvník dobře orientoval v ději a soustředil se na vizuální a hudební vnímání večera a ne na pátrání v ději," popisuje scénárista večera David Ostružár. Spolu se sólisty, kteří se podíleli na tvorbě choreografie, vystoupili také žáci a žákyně tanečních oddělení okolních uměleckých škol. I pro ně byla tato zkušenost nevšední a vážená zlatem. V hromadných scénách se tedy stávalo to, že se počet tanečníků rovnal počtu hráčů nad nimi.

Protože návštěvníků celé akce bylo opravdu hodně a koncové body hlediště byly několik desítek metrů od jeviště, byl koncert snímán a přenášen na plátna, která byla blíž očím diváků na konci. Tento přenos bylo možné vysílat přes internetové připojení přímo pacientům v broumovské nemocnici, mezi nimiž byli i skalní návštěvníci novoročních koncertů Police Symphony Orchestra, takže zájem o vysílání předčil očekávání jak organizátorů, tak techniků, kteří zajišťovali přenos. "Bylo hrozně pěkné sledovat, jak dříve narození pacienti komentují historické události a výpravu historického pojetí scény. Sem tam doplnily událost i o své postřehy," komentoval po skončení zaměstnanec broumovské nemocnice.

Čas plynul a zavedl diváky až k "Sametové revoluci", kdy desítky šťastných mládežníků oslavovaly demokracii, v orchestru zavlály vlajky a energie sálala na všechny světové strany. Povedlo se! Nejeden z diváků skrýval slzy dojetí. Podobné pocity jistě panovaly na podiu i pod ním, kde se ještě na malou chvíli skrývala šťastná Petra Soukupová spolu se svými dvěma kolegy Davidem Ostružárem a Lucií Peterkovou. Čas plyne a páteční večer se vrývá pod rouškou babího léta pod kůži všem, kteří nezůstali doma na pohovce, ale vzali si teplé oblečení, termosky a podložky na sezení a vyrazili na Klučanku vstříc novým, neznámým zážitkům.
I když každý teď vzdává hold hudbě a krásnému počinu potleskem ve stoje, dozvídá se spolu s orchestrem "TU" částku, která poputuje Nadačnímu fondu Hospital Broumov. V té chvíli ještě nebyla konečná, ale po konečném součtu vystoupala až na číslo 484 787 korun.

"Nikdo nečekal tak obrovskou solidaritu při pátečním benefičním večeru, proto budeme s prim. MUDr. Šváblem přemýšlet, co dalšího, užitečného především pro pacienty, do nemocnice za vybrané finanční prostředky pořídíme," doplňuje Eva Blažková.

Po roce se opět spojily pozemské i nadpozemské síly a podařilo se něco, o čem snily při přípravách ty odvážné bytosti, které s sebou strhly další a další a další. Opět se podařilo něco, o čem budeme vyprávět svým dětem a ony možná i těm svým. Panta Rhei, čas plyne a každý přihlíží.

Foto Martin Kábrt a Michal Bareš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)