Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Slovenské Moyzesovo kvarteto připomene na festivalu Za poklady Broumovska výročí narození Antonína Dvořáka
banner

Slovenské Moyzesovo kvarteto připomene na festivalu Za poklady Broumovska výročí narození Antonína Dvořáka

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 19. srpna 2021

Slovenské Moyzesovo kvarteto připomene na festivalu Za poklady Broumovska výročí narození Antonína Dvořáka

Sobota 21. srpna bude na festivalu Za poklady Broumovska patřit slovenským interpretům – Moyzesovu kvartetu a rezidenční sólistce festivalu, hornistce Zuzaně Rzounkové.  Zazní Mozartův kvintet pro lesní roh a smyčce, duchovně laděný smyčcový kvartet Egona Kráka a Dvořákův „Americký“ kvartet, kterým umělci oslaví výročí narození Antonína Dvořáka. Vstupné na koncert je dobrovolné.

Ryze slovenské obsazení účinkujících – Moyzesovo kvarteto a hornistka Zuzana Rzounková - uvedou svůj festivalový podvečer Kvintetem pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello W. A. Mozarta.  Lesní roh se tak na festivalu představí v další komorní podobě. Čistě v kvartetním podání pak naváže soudobá duchovně laděná kompozice slovenského autora Egona Kráka Spiritus tuus in nobis a koncert uzavře jeden z nejznámějších Dvořákových smyčcových kvartetů č. 12 op. 96 s podtitulem „Americký“.

Moyzesovo kvarteto patří od svého založení v roce 1975 k nejvýznamnějším komorním seskupením na Slovensku. Již za doby studií získal soubor titul laureáta četných soutěží (Evian), v roce 1998 obdrželo cenu brazilských skladatelů za nahrávku CD brazilské komorní hudby (G. Bauer, G. Crowl). V letech 1986-2005 patřilo kvarteto k uměleckým souborům Slovenské filharmonie. Vystoupilo téměř ve všech zemích Evropy, v Japonsku, Indii, Maroku, USA, Kanadě, na Faerských ostrovech a na Kubě. Soubor je držitelem mnoha ocenění – nejvýznamnější je cena Ministerstva kultury SR za umění. Repertoár tělesa zahrnuje hudbu všech stylových období včetně soudobé domácí hudby, řada slovenských autorů souboru svá díla dedikovala. Na svém kontě má kvarteto přes 40 CD, natáčí pro rozhlas i televizi, natáčí i hudbu k filmům. Od roku 2008 je komorním souborem města Skalica.

Kvarteto vystupuje ve složení:

Jozef Horváth, František Török, housle
Alexander Lakatoš, viola
Ján Slávik, violoncello

Program koncertu:

Wolfgang Amadeus Mozart: Kvintet Es dur pro lesní roh, housle, dvě violy a violoncello, K 407

1. Allegro
2. Andante
3. Rondo. Allegro

Egon Krák: Spiritus tuus in nobis, smyčcový kvartet

Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet č. 12 op. 96 F dur „Americký“

1. Allegro ma non troppo
2. Lento
3. Molto vivace
4. Finale. Vivace ma non troppo

Z důvodu aktuálních nařízení vlády je kapacita kostelů pro návštěvníky omezena na 75 %. Pořadatelé taktéž prosí návštěvníky o dodržování aktuálních nařízení pro účast na koncertu.  Místa na koncert je možné rezervovat na emailu tereza.kramplova@zapoklady.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)