Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Sopranistka Kateřina Kněžíková zakončila 13. ročník festivalu Za poklady Broumovska
banner

Sopranistka Kateřina Kněžíková zakončila 13. ročník festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 3. září 2018

Sopranistka Kateřina Kněžíková zakončila 13. ročník festivalu Za poklady Broumovska

Vystoupením sopranistky Kateřiny Kněžíkové a orchestru L´Armonia Terrena pod vedením dirigenta Zdeňka Klaudy skončil v sobotu 1. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha 13. ročník letního festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska.

Během deseti prázdninových sobotních koncertů se představili mladí talentovaní umělci, tak i renomovaní interpreti, kteří koncertují po celém světě. Festival symbolicky zahájil květnový Benefiční koncert Viléma Veverky a Kateřiny Englichové, po němž se na konci června naplno "rozjely" pravidelné koncerty v barokních kostelích na Broumovsku a Policku. Před festivalovým publikem postupně vystoupili Ensemble Inégal, Janáčkovo kvarteto, Petr Nouzovský a Kristina Fialová, Přemysl Kšica a Miroslav Smrčka, Adam Plšek, Eliška Tkadlčíková, Stanislav Gallin, Accio Piano Trio, Esa Tapani, Zuzana Rzounková, Jan Vobořil, Jana Goliášová, ensemble Castelkorn a Prague Cello Quartet.

"Festival ve svém 13. ročníku změnil nejen svou vizuální podobu, ale především se rozkročil více "do zahraničí" prostřednictvím interpretů, kteří na festivalu vystoupili. V rámci festivalu jsme přivítali rakouské Accio Piano Trio, francouzský soubor barokní hudby Castelkorn ensemble a finského hornistu Esu Tapaniho, který byl zároveň lídrem mimořádně úspěšných Letních hornových kurzů, doprovodného programu festivalu. Broumovsko se tak prostřednictvím špičkové klasické hudby dostává do map i srdcí mnoha hudbymilovných posluchačů nejen z regionu, a nám se tak plní sen otevírat brány broumovských kostelů všem, kteří pomocí dobrovolného vstupného chtějí přispět na jejich obnovu," dodala ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Závěr festivalu patřil v sobotu 1. září operní zpěvačce, sopranistce Kateřině Kněžíkové, houslistovi Milanu Al-Ashabovi a orchestru L´Armonia Terrena pod vedením Zdeňka Klaudy. Kněžíková se předvedla ve výborné pěvecké kondici v programu pod názvem Bella mia fiamma, program doplnily orchestrální čísla i Dvořákova Romance v podání houslisty Milana Al-Ashaba. Koncert přilákal do monumentálních prostor klášterního kostela sv. Vojtěcha 366 návštěvníků a ve festivalových kasičkách se sešlo téměř 35 tisíc korun. Díky tomu se celkový počet návštěvníků 13. ročníku vyšplhal na číslo 3042. Do broumovské, polické a teplické farnosti letos díky dobrovolnému vstupnému poputuje výtěžek ve výši 224.506 korun.

Nad 13. ročníkem festivalu převzali záštitu Ministerstvo kultury, kardinál Dominik Duka OP a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Festival podpořili partneři MND, Kasper, město Broumov, Raiffeisen Leasing, Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Rakouské kulturní fórum, P-Transport, Clarina, Petrof a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebrali patronát nad koncerty ve svých obcích.

Mediálními partnery 13. ročníku festivalu byli Harmonie, Radio Classic, Týdeník Rozhlas, Český rozhlas Hradec Králové, PROPAMÁTKY, scéna.cz a Naše Broumovsko. Aktuální informace naleznou zájemci na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Foto Barbora Hrdá

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)