Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Sousedská 2021 nalákala do kláštera v Polici nad Metují stovky fanoušků PSO
banner

Sousedská 2021 nalákala do kláštera v Polici nad Metují stovky fanoušků PSO

Lucie Peterková, PR PSO

Čtvrtek, 2. září 2021

Sousedská 2021 nalákala do kláštera v Polici nad Metují stovky fanoušků PSO

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra se v neděli 29. srpna 2021 rozloučil s prázdninami hudebním setkáním „SOUSEDSKÁ 2021“. Na dobrovolném vstupném se podařilo vybrat více než 89 tisíc korun, které budou využity na další rekonstrukční práce klášterních prostor užívaných orchestrem.

Stovky návštěvníků zavítaly v poslední prázdninovou neděli do areálu polického kláštera, kam byla Sousedská 2021 narychlo přesunuta z Masarykova náměstí kvůli nepřízni počasí. Většina z původně plánovaného programu však zůstala zachována. Příznivci orchestru se tak dočkali slibovaného přátelského setkání sousedů, fanoušků a muzikantů pod širým nebem. 

Odpolední program v klášterní zahradě zahájilo rodinné uskupení Chlapi vod vedle, které pobavilo a rozezpívalo přítomné diváky. S velmi vřelým ohlasem se setkala i moravská Cimbálová muzika Gromba. Připraveny byly také ohně na opékání buřtů (od společnosti PEJSKAR & spol., k zakousnutí s chlebem od Kvíčerovské pekárny a k tomu i pivo a limo Primátor) a spousta místa na správné “sousedění”, zpestřené domácími dobrotami vlastnoručně upečenými a donesenými návštěvníky. 

Téměř dvě stovky lidí se ve dvou časech vypravily se zakladatelkou orchestru Petrou Soukupovou na komentovanou prohlídku, při které si zájemci prohlédli zkušebnu a zázemí orchestru. K vidění byly jednak zrekonstruované prostory, ale i ty, které na opravu teprve čekají. I to možná bylo pro přítomné motivací, že do stavebních míchaček, proměněných v pokladničky, “naházeli” více než 89 tisíc korun. Výtěžek muzikanti použijí na další stavební a renovační práce. 

Program Sousedské zakončil Police Symphony Orchestra večerním gala koncertem ve zcela zaplněném klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie, při kterém kromě instrumentálních skladeb různých žánrů zněl i zpěv Karolíny Soukupové, Karla Teleckého a Jana Sklenáře. Hostem večera byl arciopat břevnovského kláštera p. Petr Prokop Siostrzonek, který přednesl poselství o hodnotách sousedství a sounáležitosti.    

Podle zakladatelky orchestru Petry Soukupové se celá akce mohla uskutečnit hlavně díky spolupráci a ochotě mnohých podporovatelů: “Ani na chvíli jsme neuvažovali, že bychom letošní Sousedskou neuskutečnili! Bylo ale nutné reagovat rychle. Na organizaci a změny bylo velmi málo času. Náš velký dík proto patří všem z polické farnosti a pomoc a obětavost při realizaci koncertu v kostele. Dále moc pomohlo Město Police nad Metují, Technické služby, hasiči, mnoho jednotlivců a firem, které k naší Sousedské přistoupili jako ke společnému projektu. Děkujeme za to!”

Poslední letošní plánované koncerty Police Symphony Orchestra odehraje 17. a 18. září v Třešti. Podzim hodlají muzikanti věnovat zkoušení nového repertoáru. Svou 12. koncertní sezonu chce PSO zahájit na Nový rok 1. ledna 2022, ale místo je zatím v jednání. Další novoroční koncert se uskuteční v lednu 2022 v prostorách pražských Jatek 78. 

Foto Michal Bareš

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)