Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Štěpán Přibyl zve do klášterní Jazzové kavárny
banner

Štěpán Přibyl zve do klášterní Jazzové kavárny

René Herzán

Úterý, 14. února 2012

Štěpán Přibyl zve do klášterní Jazzové kavárny

Muzikant, trumpetista a pedagog Základní umělecké školy v Broumově Štěpán Přibyl, který je známý, jako člen hudebních seskupení Jazz Generation, Annabase či 4. Tune, se nově stal i dramaturgem Jazzové kavárny. Středeční dostaveníčka s jazzovou hudbou se budou konat jednou za měsíc, v zimních měsících v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově a v létě v klášterní Zahradě*. Začíná se 22. února od 19 hodin poslechovým večerem reprodukované jazzové hudby. Během večera se bude nabízet káva, čaj a vína z Benediktinských sklepů.

Čí to byl nápad? Jazz v klášterní Kreslírně?

První impuls vyšel z Agentury pro rozvoj Broumovska od Jana Školníka už před dvěma lety. Chtěl, abych mu pomohl nastartovat v rámci kulturního dění jazzové večery. Přitáhnout jazz do Broumova. Tenkrát jsem k tomu byl celkem skeptický, protože nebylo moc jasné, kde by se to mělo odehrávat. Byl návrh, aby se koncerty konaly v zahradním domku v klášterní zahradě. Jenže jeho prostory nejsou moc pro takovou záležitost vhodné. Zároveň jsem se obával toho, kdo bude na tyto večery chodit. Teď ale vidím, třeba i při našich koncertech, že návštěvnost má daleko širší zastoupení a že čas pro tento druh hudby už vykrystalizoval a je reálné to spustit. Už tenkrát jsem říkal, že by to chtělo prostředí uvolněné a kulturní, kde budou lidi v pohodě, protože jazz je hlavně o momentální tvořivosti, improvizaci a atmosféra nemůže být upjatá. A výhodou broumovského kláštera a jeho Kreslírny je, že ta kultura na člověka trochu dýchne. U jazzu je potřeba, aby si člověk dal sklenku vína a zapomněl na všední starosti a zároveň se nemusel snažit do důsledku chápat význam každého podnětu interpreta. Prostě se jen odvázat a nechat se nést muzikou.

Na co se návštěvníci Jazzové kavárny mohou těšit?

Chceme historicky projít spektrum vývoje jazzu a jeho směrů a vozit sem ty nejlepší muzikanty z celé České republiky. Už v březnu přijede kvartet kolem trumpetisty Juliuse „Juso" Baroše. V kvartetu hraje na kontrabas jeho syn, Tomáš Baroš, kytarista Jaroslav „Barnie" a za bicíma Radek Němejc. U nich se můžeme těšit na základ mainstreamu (střední proud), přes bebop (bebop je forma jazzu charakterizovaná spíše tempem a improvizacemi než melodií) a hard bop (v hard bopu se dají vystopovat prvky R&B, gospelu a blues, typickými nástroji pro tento žánr jsou saxofon a piáno). Při prvním večeru, ve středu 22. února, to bude taková jazzová diskotéka. S Ondřejem „Gejšou" Kejzlarem budeme pouštět prapůvodní bluesový a dixielandový začátky. Černošské gospely, Armstronga, přes swingovou éru big bandů, pak se ohlédneme za představiteli vokálního jazzu, vlivu této muziky i na okolní žánry, až se postupně proposloucháme k bebopu Charlieho Parkera a Dizzy Gillespieho, kteří vlastně změnili dosavadní přístup k muzice. Na závěr představíme kapelu, jež nás čeká v březnu, tedy kvartet kolem „Jusa" Baroše.

Jaké jsou další plány?

V dubnu nás čeká zase poslechový večer a v květnu live koncert. Trio okolo saxofonisty Ondřeje Čtveráčka. Je to muzika – z laického hlediska - takového „pokřivenějšího charakteru", která vychází z fúze jazzových směrů a její projev je takový drsnější. V létě pak proběhnou venku v klášterní Zahradě* akce širšího charakteru, kam bude moci přijít víc lidí. Vystoupí Jazz Generation, jeden koncert bude mít i Annabase a pak jedno těleso, jehož název si zatím nechám pro sebe. Na podzim se koncerty opět vrátí do Kreslírny.

Jakou očekáváte návštěvnost?

Jsem rád, že doba uzrála a na tento projekt se nesmírně těším. Myslím si, že od prvních dvou jazzových večerů se to celé odvine. Ty lidi, kteří přijdou tak řeknou, že to bylo docela dobrý nebo budou nadšený. A doufám, a hlavně věřím, že si Jazzová kavárna své posluchače najde a pomůžeme tím sem ten jazz dostat a místní lidi budou vnímat i jinou muziku, než jaká žije od „Pas" směrem k polským hranicím. Do budoucna plánujeme i spolupráci s polskou stranou a chceme se obrátit i na zahraniční interprety, jak z Polska a Slovenska, tak možná i z dalších zemí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)