Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Švýcarský buben hang drum ve Velkém Poříčí
banner

Švýcarský buben hang drum ve Velkém Poříčí

René Herzán

Sobota, 10. června 2017

Švýcarský buben hang drum ve Velkém Poříčí

Čerstvě posečená louka s mladou výsadbou listnatých a ovocných stromů, uprostřed rozlehlé louky se tyčí třímetrová socha ze dvou dubových trámů mírně se rozevírajících k nebi a o kousek dál leží hrbolatá kláda s hloučkem dětí. Rodiče o nich mají přehled z hlediště půlkruhového svahu pod lesem – přírodního divadla De Spiel. Na koncert Jiřího Šámala sem 3. června přišlo okolo šedesáti lidí.

Veselý bělovlasý muž sedící pod svahem má na klíně velký vypouklý talíř hang drum pocházející ze Švýcarska. Je krásný teplý podvečer a sluníčko pomalu zapadá za les. Jirka své písně, které hraje na ulicích Prahy i vystoupeních po celé republice prokládá vyprávěním o nástroji a cestě k němu. Celý život byl stavební inženýr, ale během propouštění byl jedním z těch, kteří se museli vydat hledat novou práci. Umožnilo mu to se porozhlédnout po změně. V Jirkovi se nezapře folkový zpěvák, proto na hang doprovází své písně o tulácích a přírodě. Nechyběly tu však ani instrumentální skladby bez zpěvu.

Návštěvníci měli před koncertem dobrodružný úkol přírodní divadlo De Spiel najít, protože zatím není známé ani místním. Od železniční zastávky ve Velkém Poříčí je to zhruba 300 metrů podél kolejí k Náchodu. Na facebookové stránce jsou uvedené i GPS souřadnice: 50,460 N, 16,182 E, takže kdo disponuje GPS navigací, jistě sem trefí. 3. června se tu konal teprve druhý koncert – vloni to bylo australské didgeridoo v podání Tomáše Dufka.

Letos jsou však naplánovány ještě tři koncerty ve stylu world music. Prvním z nich bude kapela Pestrý Pes trio, která v sobotu 8. července zazpívá s harmonikou, houslemi a kontrabasem východní, romskou a židovskou muziku.

19. srpna přijede výjimečná zpěvačka a houslistka z Moravy, držitelka ceny Anděl 2005 a 2013 v kategorii world music Jitka Šuranská. Jitka je z rodu na folklóru vyrostlých zpěvaček jihovýchodní Moravy. Je členkou Cimbálové muziky Stanislava Gabriela a houslistka zlínské filharmonie. O své tvorbě říká: "Mé kořeny jsou silné, moravské... Tak silné, že je nechci opouštět. Zároveň hledám novou cestu k vyjádření..."

9. září se pak můžete těšit na kapelu s židovským, romským a balkánským repertoárem. Der Šenster Gob hrají na kytaru, kontrabas, housle a klarinet. Zajímavostí je, že při svých cestách po Evropě jezdí v romantickém zeleném karavanu.

Všechny koncerty začínají v 18 hodin a mají jednotné vstupné 50 korun, které se platí až na místě. Malé občerstvení bude zajištěné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)