Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska představí violoncellistu Petra Nouzovského a akordeonistu Ladislava Horáka
banner

Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska představí violoncellistu Petra Nouzovského a akordeonistu Ladislava Horáka

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Čtvrtek, 9. července 2015

Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska představí violoncellistu Petra Nouzovského a akordeonistu Ladislava Horáka

Třetí hudební podvečer desátého ročníku festivalu Za poklady Broumovska zavede posluchače do kostela sv. Markéty v Šonově na koncert violoncellisty Petra Nouzovského a akordeonisty Ladislava Horáka. Oba hudebníci jsou propagátory a interprety soudobých českých i zahraničních autorů. V sobotu 11. července od 18 hodin publiku představí rozmanitou kombinaci hudby klasiků, jako jsou J. S. Bach, Domenico Scarlatti nebo Antonín Dvořák, a současných skladatelů.

Návštěvníci koncertu se mohou těšit například na skladby francouzského akordeonisty Richarda Gilliana nebo asi nejslavnějšího hráče na bandoneon Astora Piazzolla. Bandoneon je druh knoflíkové tahací harmoniky, který vznikl v Německu v polovině 19. století pro účely náboženské hudby pravděpodobně jako levnější náhrada varhan. Později se rozšířil především do Argentiny, kde se dnes používá hlavně v tangu. Soudobou českou hudbu bude reprezentovat skladba Nokturno pro violoncello a akordeon Luboše Sluky nebo Adagio pro violoncello a akordeon Václava Trojana.

Akordeonista Ladislav Horák je absolventem Pražské konzervatoře a Západočeské university v Plzni u prof. Jaroslava Vlacha. Koncertuje jako sólista, komorní hráč a za doprovodu orchestrů (Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Pražská komorní filharmonie, Sukův komorní orchestr, Westmont Philharmonia Accordion Orchestra, Fisorchestra Marchigiana). Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Severní Americe, Asii i po celé Evropě. Reprezentuje českou akordeonovou školu v mezinárodních organizacích či jako předseda porot mezinárodních soutěží. Jako jediný akordeonista ze střední Evropy je zván do porot prestižních německých soutěží Deutscher-Akkordeon-Musikpreis (DAM) a Deutsche-Orchesterwettbewerb (DOW).

Violoncellista Petr Nouzovský je držitel ocenění "New Master on Tour 2007" a laureát Val Tidone Competition 2011 či Johannes Brahms Competition 2013. Vystoupil na mnoha domácích i zhraničních festivalech, pravidelně vystupuje v českými orchestry pod vedením renomovaných dirigentů. Každoročně se představuje na 150 koncertech v České republice, Evropě, Americe a Rusku. Je zakládajícím členem Prague Piano trio (Garnetz-Nováček-Nouzovský). Hraje na violoncella "Johann Bina 1886" a "Stefano Renzi 1997". Petr Nouzovský je od sezóny 2014/2015 rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie.

Program koncertu

J. S. Bach - Suita pro violoncello sólo
D. Scarlatti - Sonata d-moll pro akordeon
J. Bragato - Milontan pro violoncello a akordeon
A. Piazzolla - Oblivion pro violoncello a akordeon
R. Galliano - Hommage á AP pro violoncello a ak.
P. Casals - El cant pro violoncello a akordeon
L. Sluka - Nokturno pro violoncello a akordeon
A. Dvořák - Cypřiše pro violoncello a akordeon (výběr)
V. Trojan - Adagio pro violoncello a akordeon
A. Piazzolla - Ave Maria pro violoncello a akordeon
A. Piazzolla - Finale pro violoncello a akordeon

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)