Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska přivítá klášterní kostel sv. Vojtěcha
banner

Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska přivítá klášterní kostel sv. Vojtěcha

René Herzán

Čtvrtek, 12. července 2018

Třetí koncert festivalu Za poklady Broumovska přivítá klášterní kostel sv. Vojtěcha

Další hudební zážitek nabídne festival v sobotu 14. července od 18 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Hrát bude Petr Nouzovský na violoncello a Kristina Fialová na violu. Jedná se o náhradní program festivalu. Kvůli onemocnění musela koncert odřeknout houslistka Olga Šroubková, která měla vystoupit s violoncellistou Eduardem Šístkou.

Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha prestižních pódiích (Concertgebouw v Amsterdamu, Festivalový sál Bad Kissingen, Čajkovského sál v Moskvě, Herkules sál v Mnichově). Jeho hra je hodnocena v superlativech pro svrchovanou technickou noblesu a originální interpretaci. V průběhu této sezóny se Nouzovský představí na mnoha orchestrálních a recitálových koncertech v Evropě, Severní Americe a Asii. V Evropě vystoupí společně s Krakovskou filharmonií, Slovenskou filharmonií, Vestfálskou filharmonií, Českým filharmonickým sborem Brno anebo se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Je pravidelným hostem Pražského jara, Janáčkova Máje a Dvořákovy Prahy. V minulých sezónách se představil v Německu, Číně, Japonsku, New Yorku, Estonsku anebo v Polsku. Petr Nouzovský spolupracuje s významnými dirigenty, nahrává pro Dabringhaus und Grimm, CUBE, Albany, Supraphon, ArcoDiva. CD Vivat Tango nahrané s akordeonistou Ladislavem Horákem pro Supraphon získalo ocenění Nejlepší violoncellové CD roku 2014 The Violoncello Foundation New York. Nedávno vydané dvojalbum s kompletním dílem Bohuslava Martinů pro violoncello a orchestr (Plzeňská filharmonie, Tomáš Brauner) vydané prestižním německým vydavatelstvím Dabringhaus und Grimm získalo cenu "Nahrávka roku 2017" Prague Classic Awards, "Cenu německých kritiků 2017" a superlativní recenze v Pizzicato Luxembourg a Frankfurter Allgemeine.

Petr Nouzovský studoval na Pražské konzervatoři, Hudební fakultě AMU v Praze, Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Kromě opětovného pozvání na Piatigorského seminář v Los Angeles absolvoval mistrovské kurzy u Mstislava Rostropoviče, Borise Pergamenschikova a Lynna Harrella. Je pedagogem Pražské konzervatoře a New York University Praha. V letech 2014/2016 byl rezidenčním sólistou Plzeňské filharmonie. Zahrál 1600 koncertů ve 40ti zemích světa. Hraje na violoncello Georg Rauer 1921.

Kristina Fialová je odbornou kritikou oceňována především za dokonalou techniku, ohnivý temperament a sofistikované hudební cítění. Po získání titulu absolutního vítěze na mezinárodní soutěži Michala Spisaka v polských Katovicích v roce 2013 se mladé violistce otevřely cesty nejen na přední evropská pódia. Kromě pozvání na prestižní dánský Tivoli festival debutovala ve slavné Tonhalle Zürich, Sumida Triphony hall v Tokiu, Gran Teatro Nacional v Limě, v sále Kolínské filharmonie a na MHF Pražské Jaro 2015 vystoupila se samostatným recitálem.

Pravidelně vystupuje s předními českými i zahraničními orchestry, jako komorní hráčka spolupracuje s řadou výjimečných interpretů. Koncertovala ve většině států Evropy, v Rusku, Africe, Asii a v Jižní i Severní Americe. Z jejích festivalových vystoupení jmenujme Prague Proms, MHF Leoše Janáčka, Copenhagen Summer Festival, Janáčkův Máj, Jihočeský komorní festival, Mahlerova Jihlava, Kulturtage Dresden, Festival Internacional de Santander, Bergen International Festival, Tallin Chamber music Festival či Vesna v Rossii. Je laureátkou řady mezinárodních soutěží – Talents for Europe, Soutěž konzervatoří, ACT London, Beethovenův Hradec, Forbest Competition, Alexander and Buono International String Competition, Val Tidone Competition, Danish soloist competition, Johannes Brahms competition ad. Základy k úspěšně se rozvíjející umělecké dráze stavěla Kristina Fialová za studií na brněnské konzervatoři, na Hochschüle für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech, Royal Danish Academy of Music v Kodani a Akademii múzických umění v Praze. Své umění dále zdokonalovala pod vedením špičkových sólistů a pedagogů na mistrovských kurzech po celém světě (Leif Ove Andsnes, Wolfram Christ, Sheila Browne, Tatiana Masurenko, Jerry Horner, Helen Callus, Charles Avsharian, Václav Hudeček, Siegfried Frühlinger). Vydala 8 CD u českých vydavatelství Supraphon, Arcodiva a Sound Trust a dánského vydavatelství Dacapo. Vedla mistrovské kurzy, pravidelně nahrává pro Český rozhlas, Českou televizi. Hraje na italskou violu „Carlo Antonio Testore – Contrada 1745“. Patří mezi Pirastro artists a hraje výhradně na struny této značky.

Program koncertu:

Ludwig van Beethoven: Duo "S obligátními brýlemi" pro violu a violoncello

Antonín Dvořák: Humoreska pro violu a violoncello

Camille Saint-Saëns: Labuť pro violu a violoncello

Johann Sebastian Bach: Dvouhlasé invence pro violu a violoncello (výběr)

Antonio Vivaldi: Sonáta e moll pro violu a violoncello

Roman Haas: Duo č. 1 pro violu a violoncello

Adam Skoumal: Kráska a zvíře pro violu a violoncello

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)