Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Tři legendy české kytarové scény v Soulkostele

Tři legendy české kytarové scény v Soulkostele

Petr Osoba, foto archiv Soulkostel

Středa, 9. října 2024

Tři legendy české kytarové scény v Soulkostele

Od povedeného vystoupení kapely Slut ve vernéřovickém Soulkostele neuběhl ani rok a kapela je zpět. Jaký to má důvod? Slut se tady natolik líbilo, že se rozhodli vrátit a budou zde dokonce pobývat celý týden, aby nahráli nové skladby. Celý jejich pobyt vyvrcholí koncertem, na který si pozvali spřízněné Meat House Chicago IRA a OTK.

Všechny tři kapely patřily v devadesátých letech minulého století k pilířům domácí kytarové scény, zejména té její části, která se nebála ostrého zvuku kytar a zapojování experimentů. Pražští Slut se v roce 2023 vrátili s vynikající deskou Spirit Of Brotherhood a na rozdíl od předchozích pokusů o re-union se tento návrat ukázal jako dlouhodobý a životaschopný. Na podzim loňského roku přijeli desku koncertně představit také do Soulkostela. Místo je nadchlo natolik, že zde pod dohledem Ondřeje Ježka a Amáka Goldena budou ladit a nahrávat nový materiál.

Stejně jako Slut bývali i Meat House Chicago IRA na Broumovsku často k vidění, a to díky Petru „Spacákovi“ Staňkovi, který je (nejen) v devadesátých letech zval na své koncerty. Královehradecká „IRA“ nahrála poslední album v roce 1997 a poté se nad ní zavřela voda. Nad hladinu vyplouvala velmi zřídka v rámci různých vzpomínkových koncertů, většinou na soukromých akcích. V tom pokračuje parta kolem Petra Vyšohlída nadále, i když nyní se proslýchá, že je připravena zhudebnit další texty Milana Langera a po dlouhých letech tak vytvořit nové skladby.

Třetí kapelou večera budou OTK, kteří se na Broumovsko vracejí také opakovaně. Hudební hledači kolem Ondřeje Ježka se už více než 30 let nezastavili na cestě za podivnou písničkou. Současná sestava (ve které najdeme i Honzu Žaluda, bývalého baskytaristu Slut) pomalu skládá nové singly (slyšte třeba již legendární Burzu robotů) a po deseti letech od posledního alba Brno snad již brzy přijde s novou nahrávkou.

Koncert začne v sobotu 12. října 2024 lehce po 19 hodině. V Soulkostele platí stejný režim jako vždy – boty na přezutí s sebou. Vstupné lze získat v online předprodeji, ale dostatek lístků bude i na místě. Další informace lze najít na Facebooku nebo na stránkách Šrumce.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Petr Staněk
    Datum: 10. 10. 2024 09:35

    Nejen IRA, ale také SLUT a rovněž tehdy začínající OTK se na Broumovsku poprvé objevili v rámci mých narozenin. To už je ale dávnou minulostí – a v sobotu si mohu jen užívat (bez jakýchkoliv starostí...) :-)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)