Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Trio Martinů představí Nováka, Martinů a Rachmaninova
banner

Trio Martinů představí Nováka, Martinů a Rachmaninova

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Čtvrtek, 21. srpna 2014

Trio Martinů představí Nováka, Martinů a Rachmaninova

Devátý koncert festivalu Za poklady Broumovska otevře dveře dalšího z kostelů broumovské skupiny. Kostel sv. Jiřího a Martina v Martínkovicích je jako jediný ze zdejších kostelů z dílny stavitele Martina Allia, který na žádost opata Sartoria provedl také barokní přestavbu broumovského klášterního kostela sv. Vojtěcha. Další etapou české hudby provedou návštěvníky koncertu členové Tria Martinů houslista Pavel Šafařík, violoncellista Jaroslav Matějka a klavírista Petr Jiříkovský. Díla autorů první poloviny 20. století Bohuslava Martinů a Vítězslava Nováka doplní hudba jejich ruského současníka Sergerje Rachmaninova. Koncert v Martínkovicích se koná v sobotu 23. srpna od 18 hodin.

Program koncertu

Vítězslav Novák: Trio quasi una ballata, op. 27

Sergej Rachmaninov: Trio élégiaque g moll

Bohuslav Martinů: Trio d moll H.327
1. Allegro moderato
2. Andante
3. Allegro

Trio Martinů vzniklo na Pražské konzervatoři v roce 1990 pod názvem Academia trio. V současném složení hraje od roku 1993. Již od počátku svého působení, kdy se na uměleckém růstu souboru významně podílel vůdčí člen světově proslulého Smetanova kvarteta Antonín Kohout, dosahovalo trio řadu úspěchů a získávalo významná ocenění. Mezi tyto úspěchy patří především první místo na mezinárodní soutěži komorních souborů v Heerlenu v Holandsku (1995). Členové tria absolvovali mistrovské kurzy ve Villecroze ve Francii pod vedením Pražského tria a v letech 1995 a 1997 pod vedením prof. Sandora Deviche a člena známého Beaux Arts Tria Menahema Presslera kurzy v rámci Orlando festivalu v Kerkrade v Holandsku. V letech 1996-98 studovali všichni tři hráči na vídeňské Hochschule für Musik und darstellende Kunst u prof. Michaela Schnitzlera, který je členem Haydnova klavírního tria.

V roce 1995 byla triu udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii. Trio vystupovalo na mnoha hudebních festivalech (Pražské jaro, Concentus Moraviae, Schleswig-Holstein, Mitte Europa, Ohridské léto v Makedonii, Musica in Aulis v Bolzanu), absolvovalo několik koncertních turné v Holandsku a Japonsku (Musashino Hall v Tokiu), kde v roce 2005 reprezentovalo ČR na výstavě EXPO. Pořídilo řadu nahrávek pro Český rozhlas, nahrálo řadu CD pro různá hudební vydavatelství v ČR i v zahraničí. Při provedení Beethovenova Trojkoncertu spolupracuje Trio Martinů se špičkovými orchestry (Česká filharmonie, FOK, PKO) a dirigenty (Libor Pešek, J. C. Casadesus) - naposledy na dvou vánočních koncertech v prosinci 2012 v Obecním domě v Praze se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK pod vedením čínského dirigenta Muhaie Tanga.

V srpnu 2010 se Trio Martinů zúčastnilo hudebního festivalu v Beveru v Belgii, ze kterého byly pořizovány živé nahrávky, jejichž kvalita (hudební i technická) byla tak dobrá, že se produkční společnost Dille & Kamille rozhodla vydat CD s Haydnovými a Schubertovými skladbami. Svoje nejnovější CD se skladbami P. I. Čajkovského (Trio a-moll, op. 50) a B. Martinů (Trio č. 2 d-moll) vydalo Trio Martinů začátkem roku 2013 v Německu u firmy Musicaphon.

Foto archiv Tria Martinů - www.triomartinu.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)