Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Tulák po hvězdách měl v Edenu světovou premiéru
banner

Tulák po hvězdách měl v Edenu světovou premiéru

René Herzán

Neděle, 4. listopadu 2018

Tulák po hvězdách měl v Edenu světovou premiéru

Legendární kapela Progres 2 slaví 50 let své existence a vydává album Tulák po hvězdách. Některé skladby z alba měly v pátek přímo světovou premiéru v undergroundovém klubu Eden v Broumově!

"Měli jsme trochu trému, protože jsme hráli pět nových věcí z alba Tulák po hvězdách ve světové premiéře. Byl to tady vlastně náš první koncert k našim padesátinám," připouští kytarista a zpěvák Pavel Váně a dodává: "Hrálo se dobře, vždyť to tady už dobře známe a víme, co můžeme čekat. Je to tu pravý undergroundový klub, my teda nejsme až tak undergroundová kapela, ale hraje se tady dobře. Fajn lidi, publikum skvělé, co více si přát?" A kdy přijede Progres 2, který klub Eden otvíral před třemi lety, zase? "Přijedeme, až nás Standa zavolá. Zvedne telefon a my jedem," řekl Pavel Váně.

Že i na "staré" rockové pardály padne tréma, potvrdil i bubeník a zpěvák Zdeněk Kluka: "Trochu nervóza tam byla, ale jenom malinko. Hrálo se velmi dobře také díky vynikajícímu broumovskému publiku. Samozřejmě si vzpomínám, jak jsme tu klub otvírali, je takový avantgardní, skutečně podzemní správný klub."

"Proč sem stále jezdíme? No protože tu jsou skvělí lidi, přesnej underground, krásná příroda. Tu jsme si teda dnes neužili, ale před třemi lety jsme tu spali a bylo to úžasný. Je to tady nádherný, výbornej aparát, myslím, že to bylo super," řekl klávesák a zpěvák Roman Dragoun. Ten už v Edenu také vystupoval při svém samostatném koncertu.

Jako předskokan Progresu vystoupil broumovský kytarista Jiří Rambousek. "Jirka Rambousek? To je kytarista naprosto šílenej, pregnantní. Nejenom "běhy", ale má i srdíčko, jak tam ty tóny tahal. Naprosto úžasný. Potřeboval by k sobě sehnat pořádný muzikanty, což nebude žádná sranda. Já bych ho tak viděl s Milošem Meierem, se kterým hraju v Supergroup. To je člověk, který by s ním mohl něco udělat. Ještě nějakého basáka... Přeju mu všechno dobrý," neskrýval nadšení z talentu Jirky Roman Dragoun.

"Progres je pro mne jedna z nejlepších kapel, která v České republice vůbec vznikla. Jsou to úžasní lidi, úžasní muzikanti. Kdyby tady nebyl "bolševik", tak by se zařadili minimálně do evropské špičky, protože to jsou výborný muzikanti. A to, že jim osekali Dialog s vesmírem, to jenom přispělo k jejich popularitě. Progres je prostě dodnes jedna z nejlepších českých kapel, která vůbec vznikla. Nezbývá než poděkovat Standovi Pitašovi, že tady takovou muziku pořádá," řekl jeden z posluchačů s přezdívkou Ťaur z Nového Města nad Metují.

"Ten koncert byl nádhernej, úžasnej. Tak, jako vždycky, tak, jako před třemi lety. I to undergroundové prostředí, naprosto úžasný. Jezdím sem pravidelně, nemám víc co říci, moc hezký," dodal Pigi z Náchoda.

"Progres znám od mládí. V této sestavě, co hráli, je to bomba. Je to jediná artrocková muzika tady u nás, vlastně ještě Synkopy, také Brňáci, který tady byli. Drží si stále svůj styl, hrají to, co cítí, není tam nic navíc a to na nich obdivuju. To není muzika pro každého. To je pro ty, které muzika zajímá," sdělil ještě své dojmy z koncertu Jiří Kostomlatský z Broumova.

"Ostrůvek svobody", jak při své návštěvě nazval undergroundový klub Eden zpěvák kapely Remake Revival Jaroslav Šatra, zase nadělil nádherný hudební zážitek!

Foto Milan Hanč

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)