Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Učitelé a žáci v Polici nad Metují podpořili Dětský fond Organizace spojených národů
banner

Učitelé a žáci v Polici nad Metují podpořili Dětský fond Organizace spojených národů

Jindřich Horkel

Úterý, 26. března 2019

Učitelé a žáci v Polici nad Metují podpořili Dětský fond Organizace spojených národů

Když napíšu, že české děti přispívají na záchranu hladem a nemocemi umírajících dětí po celé zeměkouli, možná to přijde někomu divné. A přece to je pravda i když organizátory byli učitelé Základní umělecké školy v Polici nad Metují a celou akci v Česku vymyslel úplně někdo jiný.

Faktem zůstává, že se ve středu 20. března rozezvučelo několik hudebních sálů po republice koncerty, na kterých vystupovaly děti ZUŠ. Stejně tak v Polici, kde k akci přispělo také informační centrum tím, že poskytlo zdarma sál Kolárova divadla. Takže celý výtěžek sbírky i ze vstupného putoval Dětskému fondu Organizace spojených národů UNICEF.

Na koncertě vystoupilo pod vedením učitelek Miriam Blažkové a Evy Čapkové všech 5 pěveckých sborů školy od nejmenších Kapiček přes Pramíneček, Pramínek, Studánečku až po nejstarší zpěváky souboru Studánka. Na vysokou laťku, kterou učitelé polické ZUŠ sobě i svým žárům nastavují, si už "Poličáci" zvykli. Stále, viděno dnešníma očima "průměru", není úplně pochopitelné, že si ji dávají výš a výš. Pro laika je nepřestavitelné nastudovat sbor s téměř 80 dětmi od nejmenších až po ty skoro dospělé. A vidět a slyšet jak se chovají, jak "jim to zpívá", jak jsou samy uchváceny hudbou a dovedou nadchnout i publikum, je nenahraditelný zážitek.

Snadno by se řeklo, že prostě udělali koncert, vybrali vstupné a pošlou je někam, "no a co?" I když si zvykáme, je to pořádně blbá otázka. Protože za tím výkonem i vybraným darem pro zbídačené děti kdesi ve světě se skrývá nesmírná pracovitost,
cílevědomost, dnes až nepochopitelná pokora a láska učitelského sboru i jím podněcované úsilí dětí. A co to všechno pro děti a jejich život v budoucnu znamená zvlášť dnes, kdy se zdá, jakoby to všechno mizelo a bylo zbytečné, ví každý dospělý a jen trochu myslící člověk. Polický koncert ZUŠ pro UNICEF ukázal a dodal rodičům i ostatním posluchačům jistotu, že bude líp.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)