Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Undergroundový klub Eden v nové síle
banner

Undergroundový klub Eden v nové síle

Petr Štěpnička

Neděle, 17. ledna 2021

Undergroundový klub Eden v nové síle

Broumovský klub Eden prošel zásadní rekonstrukcí. Ještě v září přitom na stole ležela možnost uzavření daného podniku, který nevyhovoval některým úředním nařízením, to však příznivci klubu, potažmo kamarádi jeho provozovatele, nechtěli dopustit. Během několika dní dali dohromady částku, jež byla k procesu obnovy nutná, a práce tak mohly začít. Na to, jak vše probíhalo a dopadlo, odpovídá ten nejpovolanější, tedy pan Stanislav Pitaš.

V jaké fázi je rekonstrukce Edenu nyní, v polovině ledna?

Dá se říct, že máme vše, co jsme si představovali, hotové. Pouze nám chybí revize elektroinstalace, ta by měla být splněna do konce měsíce, a pak samozřejmě razítka od úřadů. Nicméně co se týče stavebních úprav klubu, máme splněno.

Razítka od úřadů tedy ještě chybí?

Hotové je měření hluků. Nyní čekáme na schválení vzduchotechniky. Vše by mělo být zkompletováno do konce ledna. Poté se udělá rekolaudace. Teď už vše záleží jenom na úřednících. Z rekonstrukce mám každopádně dobrý pocit, měli jsme zde kamaráda, který se v dané problematice vyzná.

Jak dlouho rekonstrukce trvala a co bylo nejnáročnější?

Nikam jsme nepospíchali, jelikož je stejně vnější situace taková, jaká je. Koncerty se dělat nemůžou, tak jsme netlačili na pilu a nyní daný čas využíváme k dodělávání některých drobností. V souhrnu práce trvaly dejme tomu dva měsíce. Nejdražší byla jednoznačně vzduchotechnika, největší akcí pak byly záchody pro personál i muzikanty, provedla se spousta bouracích prací a objevila se spousta nemilých překvapení. Dílo se každopádně povedlo, hudebníci mají kompletní a pohodlné zázemí, včetně vlastních toalet. Hotové jsou i oddělené sklady, osvětlení, omítky, případně další věci, jako např. stylové umělecké práce.

Kolik peněz na opravu padlo?

Na účtu se sešlo 331 273 Kč. Lidé by posílali příspěvky dál, ale původní cílová částka byla nižší, proto jsem to stopnul. Dohromady se proinvestovalo nějakých 350 tisíc. Pokud někdo bude chtít znát přesná čísla za konkrétní práce, může mě kdykoli kontaktovat přes facebook nebo mailem. Ještě jednou chci všem přispěvatelům poděkovat. Netušil jsem, jak hluboko mají lidé Eden v srdci. Klub podpořilo 170 jedinců, někteří z nich v Edenu přitom osobně nikdy nebyli, udělali to jenom proto, že mě znají. Brali to údajně jako morální povinnost. Na druhou stranu se našlo několik lidí, o nichž jsem si myslel, že jsou součástí klubu, a kteří nedali ani korunu. To mě mrzí.

Kdo pomáhal s pracemi?

V první řadě to byli kamarádi Jarda Žid, Jirka Kostomlatský a Fanda Jaroš. Za pomoc při úklidu bych chtěl poděkovat Hance Lundiakové, Dáše Adamové a Markétě Možné. Ti všichni dělali zadarmo. Dále potom Jirka Bek, který se postaral o elektriku a David Szalay, který zhotovil jedinečné a originální umělecké prvky.

Už jsou naplánované akce na celý rok, která bude ta první?

Tak 13. března mají přijet Krausberry, dva týdny poté Hudba Praha. Možná se to ale zase celé posune, dnes prostě člověk neví dne ani hodiny. Uvidíme. Každopádně na konci června, kdy je v plánu druhý ročník akce Free World Broumov, která měla loni velký úspěch, už snad bude vše víceméně v normálu.

Jak se vůbec díváte na současnou situaci a související koronavirová opatření?

Je to tvrzení proti tvrzení. Jeden odborník tvrdí to, druhý něco úplně jiného. Mně osobně všechno přijde trochu přehnané. Rád bych si udělal názor přímo v první linii, i proto jsem se přihlásil jako dobrovolná nekvalifikovaná pomoc do nemocnice Náchod na covidové oddělení. Určitě by pomohlo, kdybychom se mohli opřít o vládu, která působí alespoň trochu věrohodně. Já už těmhle lidem nevěřím nic. V tomhle zmatku se navíc skryje spousta nekalostí. Roušky respektuji, pro mě je to ale spíš náhubek a omezování. Pokud se týká např. očkování, nejsem nějak zásadně proti, přežil jsem komunismus, přežiju i tohle, ale do Náchoda kvůli tomu nepojedu. Na druhou stranu, když tím bude podmíněný třeba vstup do hospody, tak proč ne, to pivo mi je milejší.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)