Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Unikátní program už vzkřísil na pět desítek varhan
banner

Unikátní program už vzkřísil na pět desítek varhan

René Herzán

Pátek, 11. září 2020

Unikátní program už vzkřísil na pět desítek varhan

Královéhradecký kraj od roku 2008 vypisuje unikátní dotační program Obnova historických varhan, díky němuž se již podařilo zachránit 47 nástrojů. Za 12 let tak kraj přispěl na záchranu těchto historicky a umělecky cenných předmětů částkou 16,4 milionu korun. Celkově se proinvestovalo přes 22 milionů korun. Obnovené varhany představí veřejnosti nový festival konaný pod záštitou hejtmana.

"První ročník festivalu, který je oslavou jejich záchrany, začne již dnes koncertem v kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Následovat budou koncerty v Jičíně, Častolovicích, Hradci Králové a Broumově," říká jeden z autorů projektu Jakub Hrubý z Broumova.

Varhany v Žirči jsou z roku 1829 a od roku 2010 procházely postupným restaurováním, které skončilo až letos. Kraj se na celkovém sedmimilionovém rozpočtu podílel téměř polovinou. Jedná se o poslední varhany Johanna Antonína Bartha, které jsou schopné koncertní hry. Nástroj bude sloužit k doprovodu bohoslužeb, pro příležitostné koncerty, jako cvičební nástroj studentů varhanních oborů a v rámci muzikoterapie pro nemocné roztroušenou sklerózou.

Díky krajskému dotačnímu programu se obnovy dočkaly nejen varhany v kostelích, ale také kaplích či zámcích. Podmínkou pro podporu není zápis mezi kulturní památky, ale ke dni podání žádosti o dotaci musí od výroby historického nástroje uplynout minimálně 80 let.

Autoři projektu "Vzkříšené varhany", pěvec Jakub Hrubý a varhaník Václav Uhlíř sestavili databázi vzkříšených varhan a postupně vytvářejí jejich prezentace na webu www.vzkrisenevarhany.cz.

Místa a termíny konání koncertů:

pátek 11. září
Žireč – kostel sv. Anny
18:00 - 19:00

sobota 12. září
Jičín – kostel sv. Jakuba Většího
18:00 - 19:00

pátek 18. září
Častolovice – kostel sv. Víta
19:00 - 20:00

neděle 20. září
Hradec Králové – kostel Nanebevzetí Panny Marie
16:00 - 18:00

pátek 25. září
Broumov – kostel sv. Petra a Pavla
18:00 - 19:00

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)