Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Úvodní koncert festivalu Za poklady Broumovska přilákal 400 posluchačů
banner

Úvodní koncert festivalu Za poklady Broumovska přilákal 400 posluchačů

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 30. června 2014

Úvodní koncert festivalu Za poklady Broumovska přilákal 400 posluchačů

V sobotu začal devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska. Úvodní koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK přilákal do klášterního kostela sv. Vojtěcha v Broumově čtyři stovky posluchačů. Na druhý festivalový koncert se mohou milovníci klasické hudby těšit již příští sobotu 5. července, kdy v kostele sv. Markéty v Šonově vystoupí komorní vokální soubor Cappella Mariana. Návštěvníky čeká skvělá interpretace středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokální díla raného baroka.

První koncert devátého ročníku festivalu Za poklady Broumovska nabídl čtyřem stovkám návštěvníků jedinečný zážitek. Klášterní kostel sv. Vojtěcha zaplnili nejen posluchači, ale také členové Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Připravit netradiční koncertní prostor pro potřeby velkého hudebního tělesa nebylo jednoduché, i když orchestr vystupoval v o něco menším složení, bylo třeba vytvořit komfortní prostředí pro čtyři desítky hudebníků.

"Poprvé v devítileté festivalové historii jsme přivítali v prostorách kostela jiný než komorní soubor. Sladit omezené prostorové možnosti úchvatného kostela sv. Vojtěcha s potřebami velkého orchestru vyžadovalo spoustu plánování a práce technického personálu," říká ředitelka festivalu Marcela Lilingová. Čtyři desítky hudebníků v čele s dirigentem Tomášem Braunerem tak mohly v úchvatné atmosféře broumovského klášterního kostela pozvat posluchače do světa hudby a nadchnout je skvělým provedením Scherza ze Symphonie D dur Jana Václava Hugo Voříška a Adagiem Johanna Nepomuka Hummela v podání sólohobojistky orchestru Liběny Séquardtové.

Závěr měl patřit Haydnově Symfonii č. 103 Es dur Hob. I:103 S vířením kotlů, potlesk čtyř stovek párů rukou si ale vyžádal přídavek. Tím se nakonec neplánovaně stala skladba Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát na západě, kterou orchestr věnoval nejen posluchačům, ale také přítomnému převorovi břevnovskému a broumovskému Prokopovi Sziostrzonkovi.

Návštěvníci úvodního koncertu devátého ročníku hudebního festivalu Za poklady Broumovska věnovali na dobrovolném vstupném 27 tisíc korun. Výtěžek z dobrovolného vstupného je určen na péči o kostely broumovské skupiny.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)