Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Už jsme doma zahrají v Edenu

Už jsme doma zahrají v Edenu

Michaela Plchová, foto archiv UJD

Čtvrtek, 24. února 2022

Už jsme doma zahrají v Edenu

Pokud už nyní plánujete program na sobotu 12. března a máte rádi divokou muziku, vaše kroky mohou mířit jediným směrem: na koncert skupin Už jsme doma a Ať se snaží ona do klubu Eden.

Kapelu Už jsme doma není jistě třeba dlouho představovat. Skupina vznikla v roce 1985 a svým divokým, naléhavým a zároveň kompozičně náročným zvukem a propracovanými texty si okamžitě našla svoje publikum. Dokonce ani ti, kteří na podobnou hudbu nechodí, ji nemohli úplně minout. Pozornost vždy totiž poutaly barevné a extravagantní plakáty s nepřehlédnutelným výtvarným rukopisem nehrajícího člena Martina Velíška.

Hudba Už jsme doma není však tak chaotická, či náhodná, jak by se mohla nepozornému posluchači zdát. Typický je zvuk trubky, sbory, neuvěřitelné tempo a živá vystoupení, jež oplývají silnou energií. Záleží zde na každém tónu, detailu, kázni kapely a podobně jako v symfonickém orchestru tu hrají muzikanti podle partitury.

Krátce po založení přišli do skupiny Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendární punkové skupiny F.P.B. Na hudbu Už jsme doma měla kromě F.P.B. znatelný vliv i avantgardní scéna Rock in Opposition a především The Residents. Na české scéně patřili a patří do rodiny skupin jako Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk či Krásné nové stroje. Před listopadem 1989 byli stupidním systémem dotlačeni téměř do ilegality, po revoluci však záhy pronikli do evropských klubů a vzápětí až na severoamerický kontinent a do Japonska, kde slavili a stále slaví úspěch při pravidelném koncertování. Do současné doby reprezentovali českou kulturu svou originální hudbou ve více než 40 zemích na 4 kontinentech a stali se tak respektovanou součástí světové avantgardy. Kapela často podniká výpravy do dalších oblastí umění – hudba k animovaným filmům (večerníček Krysáci; Fimfárum – za hudbu byl Míra Wanek nominován na Českého lva), divadlu (Ex-divadlo Zvolen, Minor, atd.). Skupina dnes hraje ve složení Miroslav Wanek - kytara, klávesy, zpěv; Pepa Červinka - basa, zpěv; Adam Tomášek - trubka, zpěv; Vojtěch Bořil - bicí, tlesk, brek; Martin Velíšek – štětce.

O tři desetiletí mladší kapela Ať se snaží ona (vznikla v roce 2012) se netají svojí inspirací v brněnské alternativě Dunajem počínaje a Midi Lidi konče. Projevuje se to především rockovou kytarou, kterou doprovázejí elektronické ruchy a zvuky provázané v netradičních harmoniích a postupech. Původní zakládající sestavu Vladimír Podhorský (kytara), Tomáš Kolář (zpěv), Přemysl Štěpánek (elektronika) nikdy nedorazivší Jakub Kohák (chiméry), doplnili v roce 2018 Vojta Koval (basa) a Lucie Vonásková (zpěv). Skupina dosud vydala dvě alba EP 2016 a o v roce 2019 album s názvem Ať dělám.  

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)