Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Adršpachu vystoupí Pavel Steidl, jeden z nejlepších kytaristů současnosti
banner

V Adršpachu vystoupí Pavel Steidl, jeden z nejlepších kytaristů současnosti

René Herzán

Středa, 24. srpna 2011

V Adršpachu vystoupí Pavel Steidl, jeden z nejlepších kytaristů současnosti

Festival Za poklady Broumovska poprvé za svou šestiletou historii zavítá do Adršpachu. Zdejší kostel Povýšení svatého Kříže bude hostit koncert jednoho z nejvýznamnějších evropských kytaristů současnosti Pavla Steidla.

Předposlední festivalový koncert se koná v sobotu 27. srpna v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, výtěžek z něj je určen na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Pavel Steidl se narodil v Rakovníku v roce 1961. Na kytaru začal hrát v osmi letech a jeho prvním učitelem byl jeho bratr. Vystudoval pražskou konzervatoř, kde ho učili mimo jiné Milan Zelenka a Arnošt Sádlík. Ve studiu pokračoval na pražské Akademii múzických umění, tam jej vedl uznávaný kytarový virtuos Štěpán Rak. Mimo klasického studia sbíral Pavel Steidl zkušenosti také návštěvami mistrovských tříd, které vedli David Russell a Abel Carlevaro. Další cenné zkušenosti získal účastí v mnoha soutěžích a na řadě hudebních festivalů. Roku 1982 se stal vítězem soutěže Radio France de Paris. Tento úspěch mu definitivně otevřel cestu k budování mezinárodní kariéry. Koncertoval ve více než třiceti zemích světa (Kanada, Kuba, Španělsko, Polsko, Rakousko, Kostarika, Guatemala, Austrálie, Japonsko, Velká Británie a mnoho dalších). Nahrál mnoho skladeb světového repertoáru a českých skladatelů nejen minulosti, ale i 20. století. Pavel Steidl také komponuje a svými skladbami často obohacuje svůj koncertní repertoár. Italský časopis Guitart zařadil jeho jméno mezi 8 nejdůležitějších světových kytaristů roku 2003.

Program 9. koncertu festivalu Za poklady Broumovska

Music of Bohemian Aristocrats - (Losy, Lobkovic, Červenka, Questenberg), Ouverture, Courante, Saraband, Boure, Gigue, Arr. P. Steidl

Johann Kaspar Mertz (1806 - 1856) - Bardenklänge (výběr)

Leoš Janáček (1854 - 1928) - Sýček neodletěl, Arr. P. Steidl

Jana Obrovská (1930 - 1987) - Pocta českému chorálu

Leoš Janáček (1854 - 1928) - Dobrou noc, Arr. Pavel Steidl

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)