Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Adršpachu zazní koktejl hudby, zpěvu a čteného slova Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha
banner

V Adršpachu zazní koktejl hudby, zpěvu a čteného slova Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pátek, 1. srpna 2014

V Adršpachu zazní koktejl hudby, zpěvu a čteného slova Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha

V sobotu 2. srpna vstoupí do své druhé poloviny festival klasické hudby Za poklady Broumovska hudebně literárním koncertním pořadem Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha. Na návštěvníky šestého festivalového koncertu, který se koná v kostele Povýšení svatého Kříže v Adršpachu, čeká skvěle namíchaný koktejl hudby, zpěvu a čteného slova v podání sopranistky Lucie Silkenové, herce Ondřeje Kepky, houslistky Markéty Janouškové a klavíristy Miroslava Sekery. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Láska skladatele Zdeňka Fibicha k jeho žačce, mladičké dívce z rodiny pražského profesora Anežce Schulzové, byla pro skladatele nejen inspirací pro řadu výjimečných hudebních děl, ale také začátkem spolupráce dvou talentů. O téměř dvacet let mladší Anežka se stala libretistkou Fibichových oper (Šárka, Heda). Jejich příběh je osnovou hudebně literárního pořadu Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha, který v sobotu nabídne svým návštěvníkům festival Za poklady Broumovska.

V podání zmíněných umělců zazní díla Zdeňka Fibicha, Antonína Dvořáka, Roberta Schumanna či árie ze Smetanovy opery Hubička proložené čtením z dopisů a pamětí Zdeňka Fibicha a jeho lásky Anežky Schulzové.

Program koncertu:

Zdeněk Fibich - Milostný deník
Četba z korespondence a pamětí Z. Fibicha, E. Krásnohorské a A. Schulzové
Zdeněk Fibich: Nálady, dojmy, upomínky (výběr)
Robert Schumann: Snění
Bedřich Smetana: árie Barče z opery Hubička, árie Vendulky z opery Hubička
Antonín Dvořák: Mazurek
Zdeněk Fibich: Sonatina pro housle a klavír (výběr)
Bedřich Smetana: Duo z domoviny (výběr)
Zdeněk Fibich: Písně
Zdeněk Fibich: Poem ve verzi pro zpěv, housle, klavír Zmírá háj

Mladá úspěšná sopranistka Lucie Silkenová se dnes již právem řadí k předním českým pěvkyním. Absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a po sedmileté spolupráci se sólistou opery Národního divadla v Praze Ivanem Kusnjerem promovala na AMU v Praze /2010/. Dále se zdokonalovala na mistrovských kurzech v Anglii, Španělsku, Německu a Rakousku (Anatolli Goussev, Gery Grice, Rotraud Hansmann, Margreet Honig, Tom Krause, Georg Nigl, Margot Nollen, Alexander Olivier, Tomas Paul, Marta Scheffel). Získala několik významných ocenění na mezinárodních pěveckých soutěžích. Mezi nejdůležitější patří 1. cena na mezinárodní soutěži ve Francii „Concours International d'Encouragement Musical, Lyon 2008" a 2. cena v kategorii opera v „Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka, Karlovy Vary 2009". V Národním divadle v Praze debutovala v r. 2010 a stala se jeho stálým hostem. Jejím debutem ve Státní opeře Praha byla role Gildy (Verdi: Rigoletto). Dále hostuje v divadle F. X. Šaldy v Liberci, v divadle J. K. Tyla v Plzni, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a spolupracuje s Komorní operou Praha na zahraničních turné (Japonsko, Španělsko, Francie, Německo, Švýcarsko). V dubnu 2014 byla jako jediná česká sólistka vybrána legendárním dirigentem Helmuthem Rillingem k provedení Beethoveny Missy solemnis se Symfonickým orchesrem FOK v pražském Obecním domě. S úspěchem vystupovala na důležitých domácích hudebních festivalech, natočila několik nahrávek se společnostmi Navona Records, ArcoDiva a Český rozhlas.

Stránky Lucie Silkenové - www.luciesilkenova.cz

Houslistka Markéta Janoušková je vítězkou a laureátkou několika mezinárodních soutěží (Concertino Praga, ACT London, IVC Dubai, Web Concert Hall Competition 2012). Kromě klasického houslového repertoáru se zabývá i lidovou hudbou. Získala stipendium na prestižní Chicago College of Perfoming Arts of Roosevelt university, kde studovala ve třídě prof. Cyruse Forougha a prof. Roberta Chena, koncertního mistra Chicago Symphony Orchestra. Ůspěšně absolvovala na Pražské konzervatoři pod vedením prof. Jaroslava Foltýna a v současné době je studentkou Pavla Šporcla a prof. Ivana Štrause na pražské AMU. Pravidelně se účastní mistrovských kurzů např. Schlomo Mintze, S. Askhenazyho, či českých umělců Václava Hudečka, nebo Pavla Šporcla. Koncertovala na domácích i zahraničních podiích (Španělsko, Rusko), spolupracovala s významnými umělci, jako jsou Josef Suk, Václav Hudeček, Charles Olivier-Monroe, či Shlomo Minz, pod jehož taktovkou v minulém roce provedla Beeethovenovu Romanci F dur se Severočeskou filharmonií. Kromě sólové hry je Markéta též vyhledávanou komorní hráčkou. Aktivně pracuje jako sólistka/primáška Cimbálové Muziky Jiřího Janouška. Působí jako umělecká vedoucí souboru La Follia, který v tomto roce získal 1. cenu v prestižní rozhlasové soutěži Concerto Bohemia. Mistrovský nástroj Eugena Deganiho z roku 1899, na který Markéta hraje, byl laskavě zapůjčen Státní sbírkou hudebních nástrojů.

Stránky Markéty Janouškové - www.marketajanouskova.estranky.cz

Po absolvování Gymnázia Jana Nerudy absolvoval Ondřej Kepka herectví na Divadelní fakultě AMU (1992) a televizní a filmovou režii na FAMU (1996). Od 6 let účinkuje v televizi a ve filmu (Arabela, Tetinka, Čas strachu a statečnosti, Všichni za jednoho, Maska, Synové a dcery Jakuba skláře), v dabingu (z poslední doby například seriály Malý bílý koníček, Sněžná řeka, Ti druzí, St.Tropez) a v rozhlase- dramatizované četby (Anděl a kniha rekordů podle D. Fischerové). Obdržel cenu Prix Bohemia za herecký rozhlasový výkon (hra Dutopěvec nebo exot?). Věnuje se též moderování. Již při studiích pracoval pro Českou televizi jako režisér (profesionální debut Souboj natáčí jako student prvního ročníku režie). Bakalářské studium absolvoval středometrážním filmem Tvůj svět, magisterské studium TV inscenací Dívka se zázračnou pamětí. Absolvoval v ročníku Dušana Kleina. Věnuje se hrané tvorbě (TVfilmy Spirála nenávisti, Stará láska nerezaví, Smetanový svět) a v neposlední řadě také dokumentům (Návštěva u Radovana Lukavského, Cesta ke slunci, Obyčejný život). I když se nepovažuje za čistě autorského režiséra, napsal si k většině hraných i dokumentárních filmů scénář sám. Má zkušenosti i jako divadelní režisér: opereta Boccaccio a konverzační drama Anatol.

Stránky Ondřeje Kepky - www.osobnosti.cz/ondrej-kepka.php

Miroslav Sekera se hře na klavír věnuje od tří let, kdy jeho nevšední talent objevila vynikající pedagožka profesorka Zdena Janžurová. Současně s klavírem započal studium hry na housle. Díky umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oscarovém filmu „Amadeus" režiséra Miloše Formana. Hře na oba nástroje se věnoval až do svého přijetí na Pražskou konzervatoř, kde se rozhodl pouze pro studium hry na klavír. Byl přijat do třídy profesorky Evy Boguniové. Po celou dobu studií též navštěvoval třídu profesora Martina Ballýho. Dále pokračoval na Hudební fakultě Akademie muzických umění v Praze u docenta Miroslava Langera. Studium dokončil v roce 1999, jako nejúspěšnější student. V roce 2006 vyšlo pod labelem Multisonic sólové CD za podpory Nadace Českého hudebního fondu s díly J.Brahmse, D. Scarlattiho, M. Moszkovského. Pro soudobého bostonského hudebního skladatele Josepha Summera nahrál v USA tři CD, které vydaly nahrávací společnosti Albany Records a Navona Records. V roce 2013 nahrál s houslistou Josefem Špačkem CD pro firmu Supraphon. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Již podruhé vystoupil jako sólista se symfonickým orchestrem FOK pod vedením dirigenta Jiřího Kouta. Pravidelně spolupracuje s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou.

Stránky Miroslava Sekery - www.sekeramiroslav.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)