Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Broumově proběhne festival romské kultury
banner

V Broumově proběhne festival romské kultury

Michaela Plchová, foto Jitka Smolíková

Čtvrtek, 21. července 2022

V Broumově proběhne festival romské kultury

Romské písně, tanec a dobrá zábava – v sobotu 23. 7. se bude na Dětském hřišti v Broumově konat festival romské kultury Romfest.

Pokud máte rádi romskou hudbu a tance, přijďte strávit sobotní den na Dětské hřiště v Broumově. Romská komunita ve spolupráci s Broumov 2028 zde pořádá odpoledne plné hudby, tance a dobré zábavy. „Rádi bychom propojili Romy žijící v Broumově a zároveň ukázali majoritní společnosti romskou kulturu. Proto jsme se spojili s Jiřím Bartošem, Andreou Zálišovou, Nikolou Jeremiášovou a dalšími zástupci Romů,“ říká Pavla Jenková z Broumov 2028.

Akce začne dopoledním programem pro děti. Od 10 do 12 hodin pro ně budou připraveny různé aktivity a hry. Od 13 hodin pak začne kulturní program. O hudební část se postará R. Trio Kolín, Qvatro banda Hradec Králové, Romaband Úpice, Lichnovský, Gypsi Belovci a další. Zatančí soubory z Třebechovic a Rychnova nad Kněžnou., Trutnov Tessa Young, Sweetgirls Náchod, Family Náchod, Romana Čhaja, Romane Jilore, Loly Růža z Lůže a další.

Během Romfestu bude také možné vyplnit připravené dotazníky. „Romové budou moci vyjádřit svůj názor na to, jak se jim žije v Broumově a co by rádi změnili,“ říká jedna ze spoluorganizátorek festivalu Andrea Zálišová.

Na tuto akci naváže v září výstava v klášterní zahradě. V současnosti totiž probíhá zpracovávání romských příběhů, které potom budou v klášterní zahradě vystaveny. „Jde o nahrávání příběhů romských rodin,“ vysvětluje Pavla Jenková. „Chceme ukázat, že Romové sem přišli stejně jako ostatní obyvatelé po druhé světové válce, jsou tu od začátku nového osídlení,“ upozorňuje Pavla Jenková.

„Jako takový bonbónek máme v plánu pozvat nějakého známého romského muzikanta. Na sobotním Romfestu budou návštěvníci moci hlasovat, koho by chtěli slyšet. Toho s nejvíce hlasy zkusíme pozvat,“ říká Andrea Zálišová.

Sobotní Romfest probíhá za podpory Královéhradeckého kraje a Nadace Via, Nadace Via dále podporuje také zpracování romských příběhu.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Martin Mrkvička
    Datum: 25. 7. 2022 08:04

    A jak to všechno dopadlo??? Byl klid ve městě, uklizeno, žádné rušení nočního klidu, nebo bylo potřeba asistence Policie ČR?

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)