Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Heřmánkovicích zazní Mozart a Dvořák v podání komorního souboru Pro Anima
banner

V Heřmánkovicích zazní Mozart a Dvořák v podání komorního souboru Pro Anima

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Čtvrtek, 5. července 2012

V Heřmánkovicích zazní Mozart a Dvořák v podání komorního souboru Pro Anima

Druhý koncert festivalu Za poklady Broumovska bude patřit komornímu souboru Pro Anima. Díla W. A. Mozarta, A. Dvořáka nebo A. Corelliho si budete v podání šestice hudebníků, laureátů mnoha mezinárodních cen a stálých členů orchestru FOK moci poslechnout v sobotu 7. července v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích, tradičně od 18 hodin. Vstupné na koncerty je dobrovolné.

Šestice členů jednoho z nejvýznamnější českých hudebních těles – Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK – se chtěla vedle orchestrální interpretace věnovat také komorní hudbě, hudebníci proto založili komorní soubor Pro Anima. Právě jim bude patřit druhý koncert festivalu Za poklady Broumovska v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích. Zazní díla W. A. Mozarta, A. Dvořáka a významného italského skladatele a houslisty období baroka Arcangela Corelliho.

Komorní soubor Pro Anima se věnuje hudbě od období baroka až po současnost. Jednotliví členové jsou laureáty mnoha mezinárodních soutěží. Uměleckou vedoucí souboru je houslistka, koncertní mistryně FOK Rita Čepurčenko, absolventka Leningradské konzervatoře, bývalá členka Leningradské filharmonie a zakládající členka souboru Kaprálová kvartet. Spolu s ní tvoří Pro Anima Matěj Vlk (housle), Jan Nykrýn (viola), Věra Anýžova (violoncello), Michal Novák (kontrabas) a Liběna Séquardtová (hoboj).

Komorní hudba sice nestojí v popředí Mozartovy tvorby, přesto zkomponoval množství děl pro malé a nejmenší soubory hudebníků s různým obsazením nástrojů, sólové skladby, klavírní sonáty, tria, kvarteta, noneta i početnější skupiny nástrojů. Mozartovy komorní skladby patří k nejoblíbenějším a nejčastěji uváděným v rámci tohoto hudebního žánru. Jeho Kvartet pro hoboj, housle violu a violoncello KV 370 představí soubor Pro Anima na druhém koncertu festivalu Za poklady Broumovska. Skladbu zkomponoval Mozart na počátku roku 1781 v Mnichově pro svého přítele, hobojistu Friedricha Ramma.

Zazní také Ave Maria pro smyčcový kvintet A. Dvořáka. Jedná se o transkripci písně Ave Maria, kterou Dvořák zkomponoval v roce 1877 a věnoval ji své manželce Anně. Zaposlouchat se budete moci také do díla významného barokního italského skladatele a houslisty Arcangela Corelliho. Více o programu koncertu naleznete na internetových stránkách festivalu www.zapoklady.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)