Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V klubu Eden vystoupila další hvězda tuzemského rocku
banner

V klubu Eden vystoupila další hvězda tuzemského rocku

Text a foto Petr Štěpnička

Středa, 15. března 2023

V klubu Eden vystoupila další hvězda tuzemského rocku

Jaké bylo sobotní vystoupení rockové ikony Progres 2?

Sobota 11. března byla datem, které si řada příznivců broumovského klubu Eden zvýraznila v kalendáři tučným červeným fixem. Na ten večer si zde totiž připravil dýchánek jeden z umělecky nejvýraznějších souborů československé rockové scény – skupina Progres 2, jež aktuálně slaví pětapadesátileté výročí a Broumov se měl stát jednou z prvních štací na obsáhlém turné. 

Celou akci rozjela o půl osmé parta Trilobeat, která patří mezi osvědčené harcovníky zdejšího klubu. Pánové předvedli standardně odvedený set, jenž slavil úspěch zejména při prezentaci známých hitovek tuzemského undergroundu. Otázkou zůstává, zdali zrovna tento večer nenabízel prostor pro některé jiné hudební těleso, které by stylově či řemeslně více korespondovalo s hlavní hvězdou akce, nemluvě o možnosti nalézání nových zajímavých interpretů domácí scény. 

Během následné pauzy do klubu začalo proudit velké množství lidí, jejichž počet ve finále nakynul do více než stohlavého davu. Není divu, že letitá brněnská ikona Progres 2 nastřádala během dekád poctivou fanouškovskou základnu, přestože její existenci protíná řada dramatických událostí, rozchodů, změn názvu kapely apod. Důležité je, že v aktuální sestavě nechybí dva stěžejní členové, kytarista Pavel Váně a „bicman“ Zdeněk Kluka. Oba pánové mají na krku sedm křížků, na jejich výkonu (ale i vzhledu) to ovšem není vůbec znát. Agilní nasazení a prvotřídní muzikanství bylo ovšem devízou celé brněnské pětice – zvlášť pikantní byly hudební, pěvecké i pohybové kreace klávesáka Romana Dragouna. Kapela nabídla playlist mapující všechny hudební etapy, včetně vrcholného období z přelomu 70. a 80. let minulého století. Žánrová škála byla napnuta od vlídného šedesátkového popu až po artový progrock, jehož přednes byl v dokonalém souladu s názvem jihomoravské kapely. Je tedy pravděpodobné, že si na své přišel každý z návštěvníků broumovského klubu (však také mnozí z nich dávali spokojenost najevo aktivním rytmickým přitakáním). Eden si tak může odškrtnou další výraznou položku na svém bohatém seznamu vystupujících kapel.   

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)